2019.gada 12.augustā Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesā tika apstiprināta vienošanās par vainas atzīšanu un sodu tajā saucamajā ,,TOKYO CITY” krimināllietā par restorānos izmaksātajām ,,aplokšņu algām” uzņēmumu darbiniekiem. Abas apsūdzētās personas sodītas ar naudas sodu.

Abu uzņēmumu direktores tika apsūdzētas par to, ka 2017.gadā, lai divu uzņēmumu interesēs netiktu aprēķinātas un ieturētas Valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas un Iedzīvotāju ienākumu nodoklis par darbiniekiem izmaksājamām darba samaksām, abu uzņēmumu restorānu darbiniekiem izmaksāja darba samaksu vismaz 27 300 EUR apmērā, kas netika uzrādīta uzņēmumu grāmatvedības uzskaitē.

Ar viena no restorāna direktoru izmaksātajām grāmatvedības uzskaitē neuzrādītajām darba samaksām ievērojamā apmērā, kas tika izdarīts uzņēmuma interesēs, tika nodarīts mantisks zaudējums Latvijas Republikai nenomaksāto nodokļu veidā 8747,78 EUR apmērā, tas ir, nenomaksātā Valsts sociālās apdrošināšanas obligāto iemaksu 5454,24 EUR apmērā un nenomaksātā iedzīvotāju ienākuma nodokļa 3293,54 EUR apmērā veidā.

Savukārt ar otra restorāna direktores izmaksātajām grāmatvedības uzskaitē neuzrādītajām darba samaksām ievērojamā apmērā, kas tika izdarīts uzņēmuma interesēs, tika nodarīts mantisks zaudējums Latvijas Republikai nenomaksāto nodokļu veidā 12 911,25 EUR apmērā, tas ir, nenomaksātā Valsts sociālās apdrošināšanas obligāto iemaksu 8050,15 EUR apmērā un nenomaksātā iedzīvotāju ienākuma nodokļa 4861,10 EUR apmērā veidā.

Par cietušo kriminālprocesā atzīta Latvijas Republika, kuras pārstāvis pieteica kaitējuma kompensāciju kopumā 21 659,03 EUR apmērā, proti, par viena uzņēmuma interesēs izdarīto noziedzīgo nodarījumu 12 911,25 EUR apmērā un par otra uzņēmumu interesēs izdarīto noziedzīgo nodarījumu 8 747,78 EUR apmērā.

Apsūdzētās personas Latvijas Republikas pārstāvja pieteikto kaitējuma kompensāciju 21 659,03 EUR apmērā atlīdzināja pilnībā.

Starp Finanšu un ekonomisko noziegumu izmeklēšanas prokuratūras prokuroru Mārtiņu Jansonu un abām apsūdzētajām personām tika noslēgta vienošanās par vainas atzīšanu un sodu un personas sodītas ar naudas sodu kopsummā 8600 EUR apmērā, kā arī ar papildsodu – atņemot tiesības veikt visu veidu komercdarbību uz diviem gadiem.

Savukārt abas sabiedrības ar ierobežotu atbildību ar 2019.gada 16.maija un 2019.gada 18.jūnija Latvijas Republikas Uzņēmumu reģistra lēmumiem likvidētas.

Tāpat kriminālprocesā nolemts par noziedzīgi iegūtiem atzīt, konfiscēt un ieskaitīt valsts budžetā no viena no uzņēmumiem izņemtos skaidrās naudas līdzekļus 8586,90 EUR apmērā.

Sākotnējā informācija par uzņēmumu prettiesiskām darbībām iegūta, pateicoties Latvijas Televīzijas raidījumam ,,Aizliegtais paņēmiens”. Prokuratūra izsaka pateicību raidījuma veidotājiem par sadarbību.

Komentāri