28. augustā Civillietu departamenta zinātniski analītiskais padomnieks Reinis Odiņš tikās ar jaunajiem juristiem no Vācijas, kas šobrīd praktizējas Braunšveigas Augstākajā apgabaltiesā un ir ieradušies Latvijā pieredzes apmaiņas vizītē.


Civillietu departamenta zinātniski analītiskais padomnieks Reinis Odiņš kopā ar jaunajiem juristiem no Vācijas

Tikšanās laikā Reinis Odiņš viesiem pastāstīja par Latvijas tiesu sistēmas struktūru, sniedzot detalizētāku informāciju par Augstāko tiesu, tās darbību, departamentu un administrācijas darbu. Kā arī pavēstīja par tiesu informācijas sistēmu un pievērsās citiem tematiskiem jautājumiem.

Kolēģi izrādīja lielu interesi par Latvijas tiesu sistēmu. Reinim Odiņam tika uzdoti dažādi jautājumi ar mērķi izpētīt un salīdzināt Latvijas un Vācijas pieredzi. Viesi vēlējās detalizētāk uzzināt, kā tieši norit jurista kvalifikācijas ieguve, kāds ir karjeras attīstības ceļš Latvijā, kāda izglītība, zināšanas, pieredze nepieciešama, lai kļūtu par tiesnesi katrā tiesu instancē. Viņus interesēja arī jautājumi – vai lietas Augstākajā tiesā tiek izskatītas arī apelācijas kārtībā, vai pastāv precedentu tiesības, kā arī tika apskatītas citas saistošas tēmas.

Vizītes noslēgumā jaunie juristi viesojās tiesas muzejā, iepazīstot tiesu vēsturi un attīstību. Tika apmeklēta vēsturiskā Senāta zāle, kā arī skulptūra “Taisnība”.

Pieredzes apmaiņas ietvaros, kas norit visu augusta pēdējo nedēļu, jaunie juristi apmeklē Satversmes tiesu, Saeimu, Vācijas vēstniecību Latvijā, Okupācijas muzeju, Rīgas vēstures un kuģniecības muzeju un citas iestādes, tādejādi visaptveroši iepazīstot Latvijas tagadni un pagātni.

Komentāri