Valdība otrdien, 5. novembrī, atbalstīja Tieslietu ministrijas (TM) ieceri izveidot specializētu ekonomisko lietu tiesu. Lēmums tika pieņemts, neraugoties uz iekšlietu ministra Sanda Ģirģena (KPV LV) izteikto kritiku par strauji virzīto likumprojektu, kas, pēc viņa domām, varētu radīt korupcijas riskus.

Pēc ministra domām, Ekonomisko lietu tiesas izveide rada atklātus korupcijas riskus, kas nav sabiedrības interesēs. Ģirģens norādīja, ka faktiski tiek bīdīts uz priekšu “tukšs brends” – Ekonomisko lietu tiesa bez satura un bez saskaņotiem, pārdomātiem likuma pavadošiem normatīvajiem aktiem.

“Jautājums ir par to, kā mēs veidojam jaunas institūcijas. Mēs tomēr šeit runājam par tiesu varu, kurā valda autonomija. Neviena izpildvara nav tiesīga iejaukties tiesu varā un uzspiest, kāda veida struktūrā tai dzīvot,” uzsvēra Ģirģens.

Ministrs aicināja tiesu sistēmai piederīgās institūcijas, it sevišķi Tieslietu padomi, aktīvi paust pozīciju par kvalitatīvu un saskaņotu Ekonomisko lietu tiesas izveidi, nepieļaut iejaukšanos tiesu autonomijā, nepārdomātu un juridiski defektīvu tiesību normu virzīšanu uz apstiprināšanu Saeimā, kas gala rezultātā radīs koruptīvu tiesu vidi.

“Tas, kādā veidā tiek grūsti šie dokumenti, neliecina par to, ka mēs kvalitatīvi strādājam. [..] Mums atkal ir svarīgi to virzīt kā politisko iniciatīvu un sacīt, ka, lūk, es to izdarīju, neskatoties uz to, ka mēs šobrīd izvarojam tiesu sistēmu kopumā,” skarbs savos izteikumos bija ministrs.

“Es nepiekrītu arī viedoklim, ka tiesu sistēmā strādā negodīgi, nekvalificēti tiesneši. Tad, atvainojiet, kādā veidā Augstākās Tiesas senāts vai departamenta senatori kā nekvalificēti tiesneši izskatīs kasācijas kārtā kvalitatīva tiesnešu lēmumus? Tas ir absurds,” rezumēja Ģirģens.

Neskatoties uz ministra iebildumiem, valdība nobalsoja par Ekonomisko lietu tiesas izveidi. Jāatzīmē, ka arī vairāki tiesību eksperti ir brīdinājuši, ka trūkst pārliecinošu argumentu, ka šāds virziens būtiski uzlabos lietu izskatīšanas ātrumu un kvalitāti.

Foto: Valsts kanceleja

Komentāri