Atzīmējot 100. gadskārtu kopš Rīgas apgabaltiesas izveides, tika uzņemta dokumentālā filma par Rīgas apgabaltiesu, kuru tagad ikviens var noskatīties Tiesu administrācijas YouTube kanālā: https://youtu.be/GjzJDGZg8fQ

Dokumentālajā filmā izskaidrota Rīgas apgabaltiesas loma Latvijas tiesu sistēmā, uzklausot vēsturniekus, politiķus, kā arī tiesnešu un darbinieku atmiņas. Filmā stāstīts par Rīgas apgabaltiesas rašanos un izaicinājumiem tās darbības atjaunošanā pēc valstiskās neatkarības atgūšanas.

Dokumentālās filmas pirmizrāde notika tieši pirms gada – 2018. gada 5. decembrī – Rīgas apgabaltiesas dibināšanas dienā. Filmā iemūžinātas unikālas vēstures liecības par darbību periodā līdz Otrajam pasaules karam un par Rīgas apgabaltiesas darbu šī gadsimta sākumā, tās kopija nodota glabāšanā Latvijas Nacionālajā arhīvā.

Rīgas apgabaltiesas priekšsēdētāja Daiga Vilsone filmā uzsver, ka tiesa ir demokrātiskas valsts tiesiskuma garants, tādēļ ir svarīgi apzināt ne vien tiesu varas pirmsākumus, bet arī saglabāt atmiņas par apgabaltiesu atjaunošanu un tiesu darbu mūsdienās.

Turpinām apkopot vēstures liecības par Rīgas apgabaltiesas tiesnešiem

Rīgas apgabaltiesa izsaka pateicību filmas veidotājiem Jorenam Liopam, Arturam Lapinskim, Edgaram Aivaram, Mikam Šakauskam un mūzikas autoram Reinim Ūdrim. Tiesa turpina vēstures liecību apkopošanu, tādēļ aicinām ar tām dalīties ikvienu, kam ir saglabājušās atmiņas vai materiāli par Rīgas apgabaltiesas darbu. Saziņai aicinām izmantot e-pastu: riga.apgabals@tiesas.lv

Komentāri