Otrdien, 14. janvārī, Tieslietu ministrija sabiedriskai apspriešanai nodeva likumprojektus “Grozījumi Nekustamā īpašuma valsts kadastra likumā” un “Grozījumi likumā „Par nekustamā īpašuma nodokli””, ar kuriem rosināts atcelt vai būtiski samazināt nekustamā īpašuma nodokli (NĪN) primārajam mājoklim.

Ar likumprojektiem piedāvāts atcelt NĪN primārajiem mājokļiem vērtībā līdz 100 000 eiro un samazināt NĪN primārajiem mājokļiem ar augstāku kadastrālo vērtību.

Likumprojekti paredz paralēli jaunajām nekustamo īpašumu kadastrālajām vērtībām ieviest arī t.s. speciālo vērtību, kuru izmantotu NĪN aprēķinam. Tādējādi nosakot, ka par primārajiem mājokļiem (privātmāja/ dzīvoklis) ar kadastrālo vērtību līdz 100 000 eiro NĪN tiktu atcelts. Ja mājokļa vērtība pārsniegtu 100 000 eiro, tad NĪN aprēķinātu no šīs vērtības atņemot 100 000 eiro un iegūtajai starpībai piemērojot koeficientu 0,2 (proti, nodokļa aprēķinam izmanto 20% no iegūtās starpības).

Tieslietu ministrija līdz šī gada februāra sākumam plāno veikt papildu aprēķinus par pašvaldību prognozētajiem ieņēmumiem no NĪN un ar to iepazīstināt arī sadarbības partnerus un sabiedrību.

Ar likumprojektiem iespējams iepazīties Tieslietu ministrijas mājaslapā https://tm.gov.lv/lv/cits/pazinojums-par-lidzdalibas-iespejam-likumprojekta-grozijumi-nekustama-ipasuma-valsts-kadastra-likuma.

Viedokli par izstrādātajiem likumprojektiem aicināts iesūtīt līdz 2020. gada 29. janvārim uz e-pastu Jevgenija.Kucane@tm.gov.lv.

Papildu informācija

Vienlaikus trešdien, 15. janvārī, Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas sēdē skata 40 518 Latvijas pilsoņu kolektīvā iesnieguma “Par nekustamā īpašuma nodokļa atcelšanu vienīgajam īpašumam” turpmāko virzību.

Komentāri