Tieslietu sistēmas problēmas, tai skaitā garie tiesvedības procesi un kritiski mazais cilvēku skaits, kas Latviju redz kā tiesisku valsti, kas rūpējas par sabiedrību tiesību un interešu aizsardzību, kļuvušas acīmredzamas arī valdībai.

Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV) rezolūcijā tieslietu ministram Jānim Bordānam (JKP) uzdevis steidzami risināt garo tiesvedības procesu problēmu un vairot sabiedrības uzticību tiesu varai.

“Atbilstoši Satversmei ikvienam cilvēkam Latvijā ir tiesības uz taisnīgu lietas izskatīšanu tiesā saprātīgos termiņos. Diemžēl nereti mums nākas saskarties ar situācijām, kad lietu izskatīšana norit lēni, tā prasa vairākus gadus vai pat, atsevišķos gadījumos, desmitgades. Tas ir jāmaina,” paziņojis Kariņš.

Viņš uzdevis tieslietu ministram nākt klajā ar risinājumiem šai gadiem sasāpējušai problēmai. Kariņš atgādināja, ka arī Valsts prezidents Egils Levits ir publiski aicinājis cīnīties ar tiesiskuma ienaidniekiem.

Kariņš rezolūcijā Bordānam atgādinājis viņa dotos solījumus, aicinot celt tiesu sistēmas prestižu un novērst iespējas novilcināt tiesas procesus, uzdod izvērtēt tiesvedību ilgumu ietekmējošos faktorus un veikt nepieciešamās darbības situācijas uzlabošanā.

Bordānam, kurš līdz šim savā amatā nav vairojis pārliecību par Latviju kā tiesisku valsti, kurā valda demokrātija un ikvienam ir vienādas tiesības uz aizstāvību, būs jāsekmē sabiedrības uzticēšanos tiesu varai un jāmaina situācija, kurā nereti vien prokuroru un tiesnešu vainas dēļ lietu izskatīšana norit vairākus gadus.

Foto: F64

Komentāri