Tiesiskums šodien ne tikai nosaka to, ka iestādes un tiesas rīcībai jāatbilst tiesību normām, ka ikvienam ir vienādas tiesības uz aizstāvību un Temīdas kalpiem jākalpo likuma burtam – tiesiskums attiecas arī uz cilvēktiesību ievērošanu un sekmē vienlīdzīgas attieksmes ievērošanu un diskriminācijas novēršanu. Līdzīgus tiesiskuma principus aicina ievērot arī Latvijas prokuroru ētikas kodekss, kas uzskatāmi demonstrē uzvedības pamatprincipus, kuri formulē un aizliedz ar sabiedrības interesēm nesavienojamu rīcību.

Neraugoties uz to, ka viens no ētikas kodeksa punktiem runā par to, ka prokurors pilda uzliktos pienākumus objektīvi un taisnīgi, ievērojot nevainīguma prezumpciju un personu vienlīdzību likuma un tiesas priekšā, viens no valsts apsūdzības uzturētajiem Ventspils mēra Aivara Lemberga lietā, Ģenerālprokuratūras Sevišķi svarīgu lietu izmeklēšanas nodaļas prokurors Juris Juriss uzskata, ka pat “Covid-19” epidēmija nerada nekādas problēmas, kas liegtu turpināt izskatīt lietu klātienē – tiesas telpās.

Juris Juriss, kurš šobrīd ir arī viens no kandidātiem atklātajā konkursā uz ģenerālprokurora amatu, laikā, kad saistībā ar “Covid-19” tiesas slēgtas apmeklētājiem, mudinājis turpināt Lemberga tiesvedības procesu, ievērojot iepriekš sastādīto grafiku. Viņu nav atturējis arī tas, ka viens no lietas dalībniekiem – politiķa dēls Anrijs Lembergs – marta vidū pabijis ārzemēs un uz viņu attiektos pašizolācijas noteikumi.

“Tiesas zālē ir iespējams nodrošināt šo sociālo distancēšanos, tiesas zāle ir pietiekami liela, un patiesībā jau ir jādomā arī par kriminālprocesa saprātīgajiem termiņiem ikkatrā gadījumā. Tas nenozīmē, ka, ja mums ir ārkārtējā situācija, tad nav jāvērtē arī citi tiesību aizskārumi iespējamie,” LTV raidījumam “De facto” norādījis Juriss.

Lai arī prokuroru ētikas kodekss nosaka to, ka prokuroram ir jābūt iecietīgam un pieklājīgam pret procesa dalībniekiem, ar kuriem viņš saskaras un prokurors nedrīkst ar vārdiem vai rīcību radīt kļūdainu priekšstatu par savu neobjektivitāti, Jurisa piebilde žurnālistiem, ka viņu neizbrīna tas apstāklis, ka viens no apsūdzētajiem ir devies ceļojumos vai izbraucienos šajā laika periodā, neilgi pirms noteikti ierobežojumi, gan liecina, ka prokurors ne tikai varētu mēģināt kārtējo reizi diskreditēt lietā iesaistītos, bet arī netieši izdarīt spiedienu uz tiesu, liekot tiesnešiem domāt, ka tas ir mēģinājums darīt visu, lai kriminālprocess neiekļautos saprātīgos termiņos. Lai gan, patiesībā, prokuratūras pārstāvis diez vai būtu pirmais, kuram par to pieklātos runāt.

Jau daudzkārt apstiprinājies, ka nevis aizstāvība, bet tieši prokuratūra kavējusi lietas izskatīšanu. Lemberga advokāte Irina Kauke savulaik saskaitījusi, ka Lemberga dēļ tiesa atlikta tikai četras reizes, kas uzskatāma par niecīgu daļu no visa atlikto tiesas sēžu skaita. Fakti liecina, ka no 1182 tiesas sēdēm 339 tika atliktas pēc tiesas iniciatīvas vai pēc valsts apsūdzības uzturētāju lūgumiem, kas gan var tikt uzskatīta par kriminālprocesa novilcināšanu, un par to atbildīga ir tieši valsts.

Šoreiz gan Lemberga lietu, kuru pirmajā instancē Rīgas apgabaltiesa skata jau divpadsmito gadu, epidēmijas dēļ netiek plānots atlikt. Šāds lēmums pieņemts pat neraugoties uz to, ka pats Ventspils mērs ir “Covid-19” riska grupā, kurā ietilpst cilvēki vecumā virs 65 gadiem.

Prokuratūras bezatbildība rada bažas ne tikai par tiesiskumu, bet arī cilvēktiesību neievērošanu situācijā, kur epidēmija var skart tiesvedībā iesaistītos. Cilvēka tiesību un pamatbrīvību aizsardzības konvencija, kas nosaka, ka ikviena tiesības uz dzīvību aizsargā likums, šobrīd tiek diskreditēta.

Tas, ka Lemberga lieta ir tikpat kā vienīgā, kuru tiek plānots turpināt izskatīt mutvārdu procesā pat “Covid-19” epidēmijas apstākļos un kura nav saistīta ne ar nozīmīgu tiesību aizskārumu, ne ar objektīvu steidzamību, raisa jautājumus ne tikai par tiesiskuma izpratni un prokurora attieksmi kaut vai pret savas iestādes ētikas kodeksu, bet arī par tiesnešu un prokuroru īpašo attieksmi pret Lembergu – vai tiešām runas par tieslietu ministra norādēm Rīgas apgabaltiesai par termiņiem, kādos izskatāma Lemberga lieta, ir patiesas?

Tāpat arī notiekošais rada bažas par iespējamo Latvijas ģenerālprokuroru Juri Jurisu – vai tikai zvaigznes nenostāsies tā, ka viņa priekšā tiesiskumam Latvijā būs jākapitulē pavisam?

Foto: F64

Komentāri