Ārkārtējais stāvoklis un sociālās distancēšanās ierobežojumi nav kavējuši Ventspils mēra Aivara Lemberga lietas izskatīšanu – Rīgas apgabaltiesai neviens arguments nav licies pietiekami pārliecinošs, lai Covid-19 pandēmijas apstākļos tomēr uz laiku atliktu t.s. Lemberga lietas iztiesāšanu, pat tad, ja runa ir par cilvēku veselību.

Neraugoties uz to, ka Augstākās tiesas (AT) priekšsēdētājs Ivars Bičkovičs jau marta vidū noteicis, ka saskaņā ar ārkārtējās situācijas izsludināšanu, Latvijas tiesas tiek aicinātas nozīmēt mutvārdu tiesas sēdes tikai lietās, ka saistītas ar nozīmīgu tiesību aizskārumu un objektīvu steidzamību, kā, piemēram, jautājumos, kas saistīti ar brīvības atņemšanu un rīcībspējas ierobežošanu, viena no retajām krimināllietām, kura notiek neatkarīgi no šiem faktoriem ir Ventspils mēra Aivara Lemberga lieta.

Jau vairākas nedēļas ārkārtas apstākļos Rīgas apgabaltiesā notiek t.s. Lemberga prāva, kur vienā tiesas zālē vienkopus atrodas 10 cilvēki, tostarp trīs advokāti un viens apsūdzētais. Lai arī, lai pasargātu savu un savu tuvinieku veselību un dzīvību, procesa dalībnieki vairākkārt, atsaucoties uz Ministru kabineta noteikumiem Nr. 103 par ārkārtas situācijas izsludināšanu, Augstākās tiesas priekšsēdētāja paziņojumu un tieslietu ministra vadlīnijām par rajona un apgabaltiesu darba organizāciju, lūdza procesu atlikt līdz ārkārtas situācijas beigām, Lemberga lieta nezināmu iemeslu dēļ kļuvusi tik prioritāra, ka attiecībā uz to neviens no iepriekš nosauktajiem likumiem netiek ņemts spēkā.

“Augstākās tiesas priekšsēdētājs aicina Latvijas tiesās nozīmētās mutvārdu tiesas sēdes noturēt tikai lietās, kas saistītas ar nozīmīgu tiesību aizskārumu un objektīvu steidzamību. Arī tieslietu ministrs ir izdevis šīs vadlīnijas. Tur ir pateikts, ka tikai neatliekamos gadījumos tiek šīs lietas skatītas un turklāt videokonferences režīmā. Pie šādiem apstākļiem, godātā tiesa, ja mēs tomēr skatām šo lietu, tad mēs nonākam tādā situācijā, kad šī nav tiesa, kas ir izveidota ar likumu. Līdz ar to mans aicinājums tomēr ir šajā ārkārtas stāvoklī šo lietu neskatīt,” paudis Lemberga advokāts Māris Grudulis.

Arī pats Lembergs aicinājis tiesu nolikt malā savas politiskās simpātijas vai antipātijas, tieslietu ministra Jāņa Bordāna (JKP) spiedienu uz tiesu un ASV sankcijas: “Vienkārši uzvedieties tā, kā jūs uzvestos jebkurā citā tiesas zālē. Pat ja vienā manā gadījumā ir izņēmums, tas automātiski norāda uz tiesas neobjektivitāti. Tiesa objektīva ir tikai tad, ja tā vienādās situācijās rīkojas vienādi. Šai gadījumā tas tā nav! Tāpēc es aicinu neriskēt ne tikai ar mani, bet arī ar pārējiem, ar ģimenes locekļu veselību. Protams, jūs neviens netiesās, ja es te nomiršu no tā koronavīrusa. Par to ir skaidrs. Jo jūs nebūsiet aplipinājuši, bet morālā puse jums paliks.”

Neraugoties uz šiem apgalvojumiem, tiesa uzskata, ka šobrīd nav nekāda pamata atlikt šo tiesas sēdi. Tā vietā tiek norādīts, ka tiesas telpas ik pa brīdim tiek vēdinātas un galdi apšpricēti ar dezinfekcijas šķidrumu, lai gan novērots, ka no aprīļa pat dezinfekcijas šķidrums tiesas zālē vairs nav pieejams, nemaz nerunājot par to, ka pat privātajā sektorā šīs prasības ir krietni stingrākas. Vai tad tiesas darbinieku, prokuroru, advokātu, apsūdzēto un viņu tuvinieku veselība ir mazvērtīgāka?

Tāpat samērā grūti iedomāties, ka, nodrošinot divu metru distanci, advokātiem iespējams strādāt ar saviem klientiem un pārrunāt tiesvedībā notiekošo. Vai arī šajā lietā par tiesiskumu, ētiku un advokātu profesionālo noslēpumu netiek domāts?

Vai vēlme notiesāt Lembergu ir tik liela, ka likuma vārdam vairs nav nozīmes, nemaz nerunājot par elementāram cilvēktiesībām un tiesībām uz veselību un dzīvību?

Foto: F64

Komentāri