Interneta vietnē prokuratura.info publiskotā “Meronigeitas datu bāze” metusi tumšu aizdomu ēnu ne tikai uz skandalozo Šveices advokātu Rūdolfu Meroni, bet arī prokuroru Juri Jurisu, kurš jau iepriekš medijos ticis saistīts ar Meroni interešu aizstāvību. Pats prokurors gan vietnē publicēto cenšas noliegt.

Pirms kāda laika satraucošu informāciju par iespējamo “valsts nozagšanu” publiskojusi interneta vietne prokuratura.info, norādot, ka viens no spilgtākajiem piemēriem, kas parāda, kā Latvijas tiesībsargājošās iestādes, iespējams, piesedz un pat piedalās vairāku simtu miljonu eiro nozagšanā no Latvijas valsts, ir jau šur tur nedaudz aprakstītā Meronigeita.

Vietnē prokuratura.info publiskota plaša datu bāze, kas, starp citu atklāj arī dažādas iespaidīga mēroga mahinācijas ar vērtspapīriem, kuru rezultātā Latvijas valsts zaudējusi vairāk nekā 120 miljonus eiro.

Tiek norādīts, ka milzīgu mahināciju piesedzis tostarp arī prokurors Juris Juriss – uz to norāda interneta vietnē prokuratura.info publiskota sarakstes datu bāze, kuras autentiskums gan vēl nav apstiprināts.

Elektroniskās sarakstes fragmenti liecinot, ka Juriss esot palīdzējis Meroni veikt iecerēto darījumu, par būtiski samazinātu cenu pārdodot kādas akciju kontrolpaketi un pirms šī darījuma apejot tiesu, kuras atļauja būtu bijusi vajadzīga.

“Tāpat var izsekot tam, kā prokurors Juris Juriss ne tikai organizē nozagtās mantas pārdošanu, bet arī nodod informāciju potenciālajiem lieciniekiem, saskaņo ar viņiem liecības u.tml. Ja Latvijas valsts tiešām būtu gatava cīnīties ar korupciju, prokuroram jau sen būtu uzlikti rokudzelži,” pausts vietnē prokuratura.info.

Pats Juris Juriss noliedz vietnē pausto, norādot, ka prokuratura.info materiāli esot nosūtīti pārbaudei uz atsevišķām tiesībsargājošajām institūcijām. “Viena daļa no tās sarakstes, ko esmu caurskatījis, ir ar izdomātiem vārdiem un adresēm. No tūkstoša e-pastu ir tikai pāris patiešām manis nosūtītās vēstules,” paudis Juriss.

Prokurors žurnālistiem norādījis, ka neviens prokurors, izmeklētājs vai SAB darbinieks nevar ne izņemt, ne atdot atsavināto mantu. “Prokuratūrai nav iespējamas nekādas darbības, kā to mēģina pasniegt,” paudis Juriss.

Savukārt ģenerālprokurors Ēriks Kalnmeiers, kurš arī prokuratura.info attēlots neglaimojoši, norādījis, ka pie šī portāla pārbaudes jautājuma patlaban strādā Valsts Drošības dienests un informācijas tehnoloģiju drošības incidentu novēršanas institūcija “CERT.LV”. Tiks mēģināts panākt vietnes slēgšanu.

Foto: F64

Komentāri