Šonedēļ, 21. un 22.septembrī, Augstākā tiesa rīkoja divus vebinārus par tiesas darba organizēšanu pandēmijas laikā. Vebināros piedalījās vairāk nekā 90 tiesneši un 150 tiesu darbinieki no visu līmeņu Ukrainas tiesām. Pasākumi rīkoti projekta “E-risinājumu pielietošana tiesas darba un procesu pārvaldē Ukrainā COVID-19 krīzes laikā” ietvaros sadarbībā ar Tiesu administrāciju, Ukrainas Augstāko tiesu un Ukrainas Valsts tiesu administrāciju.

Pirmajā vebinārā, kas bija paredzēts tiesnešu auditorijai, par Latvijas pieredzi stāstīja Augstākās tiesas Administratīvo lietu departamenta priekšsēdētāja Veronika Krūmiņa, senatore Jautrīte Briede, Judikatūras un zinātniski analītiskās nodaļas vadītāja Anita Zikmane. Veronika Krūmiņa Ukrainas kolēģiem stāstīja par Administratīvo lietu departamenta darba organizāciju pandēmijas laikā, attālināto tiesas sēžu un darba sanāksmju organizēšanas īpatnībām, elektroniskā paraksta lietošanu un citiem jautājumiem. Senatore Jautrīte Briede prezentēja Augstākās tiesas praksi ar COVID-19 saistītā tiesiskā regulējuma jautājumos, kā arī informāciju par Lietuvas un Igaunijas tiesu pieredzi darba organizācijā pandēmijas laikā. Savukārt Anita Zikmane sniedza ieskatu par pandēmijas laika vispārējo tiesisko regulējumu Latvijā, kā arī Latvijas pieredzi cilvēktiesību nodrošināšanā kriminālprocesos COVID-19 krīzes laikā. Vebināra dalībnieki arī atbildēja uz Ukrainas kolēģu jautājumiem, piemēram, par darba laika organizācijas izmaiņām, attālināto tiesas sēžu organizēšanā izmantotajām tehnoloģijām, attālinātu tiesas sēžu dalībnieku identificēšanu, dažādu aizsarglīdzekļu izmantošanu tiesās.

Otrs vebinārs bija paredzēts tiesu darbiniekiem, tajā tika runāts par praktiskiem tiesu pārvaldības un darba organizācijas jautājumiem. Pieredzē dalījās Augstākās tiesas Administrācijas vadītāja Sandra Lapiņa, Judikatūras un zinātniski analītiskās nodaļas vadītāja Anita Zikmane, IT nodaļas vadītājs Pāvels Veļeckis un projektu vadītājs Jānis Supe. Tika stāstīts par Augstākās tiesas pieredzi elastīgā darba laika un attālinātā darba ieviešanā, atskaišu sistēmas veidošanā, drošības pasākumu ieviešanā, klientu apkalpošanā ārkārtējās situācijas apstākļos, kā arī darba organizēšanā, lai pandēmijas laikā nodrošinātu visu tiesas funkciju izpildi. Ukrainas kolēģiem īpaši interesēja Latvijas pieredze drošu informācijas tehnoloģiju izmantošanā, nodrošinot darbu attālināti. Tāpat plaši runāts par komunikācijas nodrošināšanu ierobežojumu apstākļos, piemēram, žurnālistiem attālināti pārraidot Augstākās tiesas Plēnuma sēdi un Tieslietu padomes sēdes, uzsākot komunikāciju Tviterī.

Augstākā tiesa uzsākusi īstenot projektu “E-risinājumu pielietošana tiesas darba un procesu pārvaldē Ukrainā COVID-19 krīzes laikā”. Augstākās tiesas Administrācijas un Tiesu administrācijas kopīgi veidotais projekta pieteikums ir guvis atbalstu Ārlietu ministrijas Attīstības sadarbības grantu projektu konkursā. Projekta mērķis ir dalīties ar Ukrainas Augstākās tiesas un Ukrainas Valsts tiesu administrācijas kolēģiem e-risinājumu pielietošanas pieredzē tiesu darba un procesu pārvaldē COVID-19 krīzes laikā, īpaši izceļot tādas tēmas kā e-vēlēšanu rīkošana, darba laika uzskaite un tiesas darba organizēšana krīzes apstākļos. Projekts saņēmis Ārlietu ministrijas finansējumu 2020. gadā no attīstības sadarbības budžeta.

Komentāri