Saeimā iesniegtais Latviešu vēsturisko zemju likums būs vēl viens likums, no kura nebūs nekāda jēga un par kuru tad, kad Egils Levits pametīs Valsts prezidenta amatu, ātri vien aizmirsīs, uzskata Ventspils mērs Aivars Lembergs.

Saeima oktobra sākumā nolēma nodot izskatīšanai parlamenta Administratīvi teritoriālās reformas komisijā Valsts prezidenta Egila Levita izstrādāto Latviešu vēsturisko zemju likumu, kura mērķis ir uzturēt un stiprināt dažādas lokālās kultūras vērtības vēsturiskajās zemēs un prasīt arī praktisku atbalstu to izpētei.

Ventspils mēra Lemberga ieskatā, šis likums satur vairākas vēsturiskas kļūdas. Tā, piemēram, viņš uzsver, ka mums daudzas ēkas ir atstājuši mantojumā nelatvieši. “Piemēram, cik muižas ir uzbūvējuši latvieši? Cik mājas Vecrīgā ir uzbūvējuši latvieši? Un tās nepieder pie Latvijas. Arī Livonijas ordeņa pils – tas neskaitās latviešu ordenis. [..] Vai tad Livonijas ordenis ir jāspridzina, jo tas nav latviešu?” komentēja Lembergs.

“Es neredzu anotāciju. Jābūt ir pamatojumam – gan jēdzienam, kas ir vēsturiskā zeme, gan kritērijiem, kas tieši ir latviešu vēsturiskās zemes. Tāpat ir jābūt arī sociālekonomiskai un vēsturiskajai analīzei. Tur arī pamatojuma nav, līdz ar to tas ir tāds jēls likumprojekts, kas faktiski nekādu pienesumu nedod,” pauda Lembergs.

Vēl vairāk – viņaprāt, šis likums tiks aizmirsts, tiklīdz Levits atstās prezidenta amatu.

“Ja Levits vēlas sevi izcelt un iztaisīt par lielāku latvieti, lai nebūtu šaubas, tad šāda rīcība ir saprotama, bet tā tas būs vēl viens likums, no kura nebūs nekādas jēgas,” rezumēja Lembergs.

Jau vēstīts, ka Saeima 10. jūnijā atbalstīja ilgi tapušo un pretrunīgi vērtēto administratīvi teritoriālo reformu. Tā paredz no 2021. gada jūlija Latvijā pašvaldību skaitu samazināt no 119 līdz 42, turpmāk būs 10 valstspilsētas, bet vietējām kopienām vietējo jautājumu risināšanai būs savi vēlētie pārstāvji jeb nulles līmeņa pašvaldības. Levits likumprojektu izsludināja, bet kritizēja, tādēļ nāca klajā pats ar savu ideju tās papildināšanai.

Foto: F64

Komentāri