Lai arī pirms vairāk nekā trīs mēnešiem Rīgas apgabaltiesa lēma, ka Nodrošinājuma valsts aģentūrai no bijušā Šveices advokāta Rūdolfa Meroni jāpārņem 2007. gada decembrī viņam nodotā arestētā manta, Nodrošinājuma valsts aģentūra nākusi pie slēdziena, ka šis tiesas lēmums nav īstenojams. Pēc Ventspils mēra Aivara Lemberga, šādu beztiesisku situāciju vairāku gadu garumā, kas arī šobrīd nav rezultējusies ar mantas atgūšanu, pieļāva gan Lemberga lietā iesaistītie prokurori, gan Satversmes aizsardzības biroja (SAB) vadītājs Jānis Maizītis.

Lai arī bijušajam Šveices advokātam esot bijis dots termiņš – 3 dienas, Meroni joprojām nav atdevis arestēto mantu: “Vēl vairāk – Meroni ir uzrakstījis, ka nekāda mantu nodošana viņam nav notikusi, bet ir protokols, ko sastādījis bijušais prokurors Mežsargs par mantas nodošanu Meroni. Starp citu, tas noticis vienā krogā, nevis Ģenerālprokuratūrā.”

Lembergs turpināja, ka Meroni ir paziņojis, ka neko nav saņēmis, līdz ar to viņam nav, ko atdot: “ “Un vispār sazināties ar mani tiesiskās palīdzības lūguma ceļā. Un vispār, kas jūs tādi esat? Es esmu ārvalstu fiziska persona, un kādā sakarā jūs man uzbāžaties ar kaut kādiem uzdevumiem?” Tik tiešām – kāds sakars Latvijas tiesai ar ārvalstu fizisku personu? Nekāds.”

“Vārdu sakot, šobrīd Nodrošinājuma valsts aģentūra ir uzrakstījusi vēstuli tiesai, ka viņi neredz iespēju šo mantu no Meroni pārņemt, jo tas nav iespējams, jo manta nav arestēta ārzemēs. Manta nav nodota, un viņi nekādu mantu pārņemt nevar,” skaidroja Lembergs, norādot, ka līdz ar šo “šis karstais kartupelis ir atgriezies Latvijas apgabaltiesā”.

Pēc Lemberga pausta, Latvijas valdība prokuratūras lēmumā uzticēt arestēto mantu Rūdolfam Meroni gan kategoriski atsakās saredzēt korupciju.

“Šī [bijušā prokurora] Mežsarga rīcība, faktiski nearestējot mantu, faktiski nesaņemt aktīvus un nenodot aktīvus, nododot tos Šveices pilsonim – tā visa ir korupcija, bet šobrīd neviens negrib redzēt to, kas ir acīmredzams. Korupcijā iesaistīts ir bijis arī prokurors Mežsargs, prokurors Juriss, prokurors Žalužinskis, prokurore Paegle, prokurors Ilsteris – viņi visi ir korumpēti no Meroni puses, tāpēc nav likušies ne zinis ne tikai par to, ka manta faktiski nav arestēta, bet arī par to, kā tā tiek glabāta,” uzsvēra Lembergs.

Šajā stāstā, pēc Lemberga sacītā, iesaistīts arī Maizīti, kurš visu šo lietu piesedzis: “Un arī šobrīd viņš visu to piesedz, jo viņš ir SAB vadītājs. Viņa laikā jau tas viss notika.”

Pēc viņa sacītā, lai arī Meroni turpat 13 gadus esot pildījis Ģenerālprokurora doto uzdevumu – glabāt arestēto mantu, par to nav iesniegta neviena atskaite un piestādīts neviens rēķins. “Un visi izliekas par muļķiem.”

“Katra diena šai stāstā nesīs jaunas, skaistas pērles – nelikumības, beztiesiskuma, anarhijas, korupcijas augstākā līmenī pērles,” ir pārliecināts Lembergs.

Foto: F64

Komentāri