ASV Valsts kases Ārvalstu aktīvu kontroles biroja (OFAC) sankcijas ir politiska izrēķināšanās un sankcijas ir pasūtījusi Latvijas valdība, žurnālistiem uzsvēra Ventspils mērs Aivars Lembergs.

Pēc Lemberga sacītā, to, ka ASV sankcijas ir pasūtītas no valdības puses, to vairākās intervijās esot atzinis tieslietu ministrs Jānis Bordāns (JKP) un Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) priekšsēdētāja Santa Purgaile.

Viss sācies ar Bordāna un ministra partijas biedru – Juraša un Eglīša – vizīti ASV, lai tiktos ar OFAC priekšnieka vietnieku.

“Pat esot opozīcijā, ar ASV valdības rokām vēršas pret opozicionāru Aivaru Lembergu,” piebilda politiķis.

Politiķis turpināja, ka Bordāns savos izteikumos jau vairākkārt ir apstiprinājis, ka ASV sankcijas ir viņa iniciētas, runājot par sankciju piemērošanas cēloņiem.

Tā, piemēram, intervijā Latvijas Avīzē Bordāns atzinis, ka bijis ASV un ir runājis par Aivaru Lembergu, un “ASV Finanšu ministrija ir saskatījusi, ka šai valdībai ir vērts sniegt tādu instrumentu rokās kā Lemberga iekļaušanu šajā [sankciju] sarakstā”.

Tāpat arī intervijā portālam LSM Bordāns atzinis, ka Lembergs ASV sankciju sarakstā iekļauts, pateicoties jaunajam valdības sastāvam. To pašu viņš apliecinājis arī intervijā Latvijas Radio un žurnālam “Jurista Vārds”.

Arī raidījumā “De Facto” apstiprināts, ka vizīte bijusi Jaunās konservatīvās partijas politiķu iniciēta un tās laikā viņi apmeklējuši vairākus ASV departamentus, tai skaitā arī finanšu, kas lemj par personu iekļaušanu sankciju sarakstā.

“Tātad partija var pasūtīt sankcijas pret savu politisko konkurentu,” piebilda Lembergs.

Tāpat Bordāns esot pārsteidzoši labi informēts par to, ka Lembergs ASV tiesā pārsūdzējis OFAC noteiktās sankcijas: “Bordāns strādā ASV Valsts kasē? Bordāns strādā ASV valdībā? No kurienes viņš zina, ka es esmu iesniedzis šādu prasību? To viņš var uzzināt tikai no kā? No ASV Valsts kases. Tātad, šī komunikācija pret Lembergu turpinās līdz pat šai baltai dienai un Bordāns to skaidri apliecina.”

Savukārt FKTK vadītāja Santa Purgaile apliecinājusi, ka sankciju mērķis ir Lemberga ekonomiskās un politiskās ietekmes mazināšana. “Kas lēmis par manu politisko ietekmi? Latvijas Republikas pilsoņi. Lai pārskatītu Latvijas pilsoņu izvēli, tiek ieviestas ASV sankcijas. Kādam režīmam tas atbilst? Kurai demokrātijai?” komentēja Lembergs.

Preses konferencē Ventspils mērs informēja, ka viņš Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojam ir uzrakstījis trauksmes cēlēja ziņojumu, kuram pievienojis visus Kolumbijas apgabala tiesas Vašingtonā sagatavotos materiālus lietā “Lembergs pret Geki un citiem”. Andrea Geki ir direktore OFAC, kurā Lembergs tiekot apsūdzēts 43 noziegumos.

Lembergs preses konferencē arī sīki analizēja visus nepatiesos faktus, kas minēti šajos materiālos, un norādīja, ka tie visi tiks publicēti viņa mājaslapā, lai katrs, kas vēlas, ar tiem varētu iepazīties.

“Ir nožēlojami, ka ASV valdība iesaistās iekšpolitiskā cīņā Latvijā, vēršas pret opozicionāru Aivaru Lembergu, kurš ir opozīcijā valdībai. [..] Es domāju, ka tur ASV pat nezina, kur atrodas Ventspils un ka tur ir tāds Lembergs. Viņiem vienkārši atnesa, sastāstīja un palūdza, jo viņiem pieeja ir kāda? Atbrauc tieslietu ministrs, viņš taču nevar melot, un viņiem pat prātā neienāk, ka Bordāns melo kā tāds bērnudārza puišelis,” rezumēja Lembergs.

Komentāri