Pērn maijā Ventspils pilsētas domes priekšsēdētāja Aivara Lemberga lietai apritēja 21 gada jubileja – tas vairumam licis uzdot pamatotu jautājumu par to, vai lieta izskatīta saprātīgā termiņā? Ģenerālprokurors Juris Stukāns neslēpj, ka, viņaprāt, Lembergs ir jāliek mierā.

Intervijā TV24 raidījumā “Dienas personība ar Veltu Puriņu”, runājot par Lemberga lietu, Stukāns norādīja – “Aivars Lembergs ir jāliek mierā, jo pagājuši jau vairāk kā desmit gadi un tā jau ir vēsture.”

Kā zināms, šobrīd tiesā izskatāmā lieta pret Lembergu sākta virzīt 1999. gada 24. maijā. Pats Lembergs ne reizi vien izteicies, ka, lai gan Latvijas likums, gan arī starptautiskās cilvēktiesības runā par kriminālprocesa pabeigšanu saprātīgā termiņā, attiecībā uz viņu tas netiekot ievērots.

“Kā jūs domājat, cik ilgi vēl ies mana lieta? Desmit gadus? Vismaz. Tad būs 31 gads? Par kādiem notikumiem? 1993. gada [notikumiem]. Cik būs pagājuši gadi, ja lieta beigsies 2033. gadā? 40 gadi. Es it kā esmu izspiedis 100 latus no bijušā prokurora, kura akcijas daļas piederēja viņa sievai, kura liecina tiesā, ka tās bija manas, nevis vīra akcijas. Saliekot kopā – tāda, mīļie, demokrātija, tāpēc, ka Lembergs opozīcijā,” paudis Lembergs.

Stukāns norādīja, ka “šajā lietā notiek jau iztiesāšanas pēdējais posms, un kuri bija tie iemesli, kas prasīja desmit un vairāk gadus – diemžēl pētīja, pētīja un skaidri tā arī nav atbildēts. Bet es jums varu atbildēt ļoti vienkārši. Lieta tika virzīta tiesā atbilstoši tajā laikā spēkā esošajam Kriminālprocesa likumam. Un ja likums paredzēja šādu kārtību, tad šī kārtība arī prasīja šo laiku. Uz šodienu likumi ļoti ievērojami ir mainīti, un šobrīd tiesnesim ir iespēja jebkuru lietu diezgan ātri virzīt uz priekšu.

“Un šeit es kā bijušais tiesnesis un šobrīd arī kā prokurors varu teikt viennozīmīgi – katram tiesnesim, kuram iedalīta konkrēta lieta, ir jādomā par [šīs] lietas izskatīšanas organizēšanu. Nevis vienkārši rindas kārtībā katru dienu, ieejot zālē, kaut ko izdarīt, bet noteikt konkrētu darba plānu, lai lietu, kuras likums prasa izskatīt prioritārā kārtībā, nodrošinātu to prioritāru izskatīšanu,” uzsvēra ģenerālprokurors.

Tāpat viņš uzsvēra, ka nesaprotami ilgi ir vilkta, piemēram, Saeimas deputātu Jura Juraša un Ata Zakatistova lietas, kuras, pēc Stukāna sacītā, var izskatīt mēneša laikā: “Ja tiesnesis gribētu, viņš to varētu izdarīt.”

Uz saprātīga termiņa pārkāpumiem Lemberga lietā nesen norādīja arī viens no Igaunijā pazīstamākajiem tiesību ekspertiem Aivars Pilvs, sakot, ka Igaunijā nekas tāds nebūtu iedomājams, jo atbilstoši kaimiņvalsts tiesu praksei, procesam pārsniedzot 5-7 gadu robežu, krimināllieta tiek izbeigta. Viņš pauda pārsteigumu, ka Lembergs tiek tiesāts par notikumiem, kuri risinājās 1993., 1994. un 1995. gados: “Nezinu, kādu apstākļu iespaidā šī lieta ievilkās. Bet skaidrs ir viens, ka jautājums par termiņu saprātīgumu šai lietā steidzami būtu bijis risināms jau 2009. gadā.”

Foto: F64

Komentāri