Tieslietu padomes izveidotā tiesneša amata kandidātu atlases komisija ir pabeigusi Ekonomisko lietu tiesas tiesnešu atlases procesu – uz jaunās tiesas 10 tiesneša amata vietām atlasīti 10 kandidāti no 95, kas bija pieteikušies izsludinātajā konkursā. Apstiprināšanai Saeimā gan virzīti deviņi kandidāti, jo viens kandidāts personisku iemeslu dēļ lūdza atlikt savu virzīšanu. Kaut arī par Ekonomisko lietu tiesu jau iepriekš tiesību ekspertu vidū “lauzti šķēpi”, plānotais tiesnešu sastāvs samulsinājis ne pa jokam.

Ekonomisko lietu tiesas tiesnešu atlases procesā bija piecas kārtas – formālo atbilstības kritēriju novērtējums, atbilžu uz atlases kārtībā paredzētajiem jautājumiem izvērtējums, profesionālo zināšanu tests, kāzusu risināšana, kompetenču intervijas.

Lai arī tieslietu ministrs Jānis Bordāns (JKP) solīja, ka viņa izloloto Ekonomisko lietu tiesu vadīs profesionāļi, kuru uzdevums būs nodrošināt saprātīgos termiņos arī sarežģītāku lietu izskatīšanu un piespriest atbilstošus sodus, kas līdz šim pietrūka, jautājumus rada izvirzītie kandidāti. Tā, piemēram, kandidātu vidū ir tiesneša palīgi, maksātnespējas administratori, žurnāla redaktore, juriskonsulti un senatores palīdze.

Vai tie ir tie profesionāļi, par kuriem runāja Bordāns? Arī Valsts prezidents Egils Levits bija paudis cerību, ka tiesnešu atlases procesā savas kandidatūras iesniegs daudz augsta līmeņa profesionāļu – kā tiesu sistēmā jau ilgus gadus strādājošie, tā arī jaunie kompetentie juristi. Vai prezidenta cerības var tikt uzskatītas par attaisnotām? Vai tomēr nākas secināt, ka tik nopietnu tiesu, kuras kompetencē būs specifiski komercstrīdi un krimināllietas par sevišķi smagiem un smagiem noziegumiem, kas rada būtisku kaitējumu uzņēmējdarbības videi un tautsaimniecības attīstībai, vadīs ne tik pieredzējuši tiesneši?

Neizpratni raisa arī apstāklis, ka atlases procesa ietvaros bija pieejami sagatavošanās kursi, kas pretendentiem palīdzēja sagatavoties atlases konkursa profesionālajiem pārbaudījumiem. Vai tiešām tiesnesis ir amats, kas nāk līdzi ar, visticamāk, virspusēju apmācību?

Skaidrs, ka tā nav tāda tiesa, kādu iedomājušies vairums, jo tiesnešu sastāvs ir vairāk nekā mulsinošs. Vai vēlme īstenot savas ambīcijas Bordānam izrādījušas stiprākas par spējām nodrošināt tādu tiesnešu sastāvu, kas neatstātu vietu šaubu ēnai?

Foto: F64

Komentāri