Rīgas apgabaltiesa pirmdien, 22. februārī, Ventspils mēram Aivaram Lembergam piesprieda piecu gadu cietumsodu, mantas konfiskāciju un 20 000 eiro sodu. Kaut tiesa lielā daļā apsūdzību Lembergu attaisnoja, politiķi pēc sprieduma nolasīšanas apcietināja tiesas zālē, kas, kā uzskata zvērināts advokāts Artūrs Zvejsalnieks, ir radījis daudz problēmu pašai tiesai.

“Es netēlošu Bordānu un neizteikšos par lietu, kuras materiālus neesmu redzējis un kur vēl nav pilnais spriedums, taču tas, kas mani samulsina un kas ir aktuāls no tiesību viedokļa, ir viņa [Lemberga] apcietināšana tiesas zālē. Manuprāt, ar to tiesa ir sev sarežģījusi dzīvi, un es domāju, ka tas gan rada lielus riskus no cilvēktiesību viedokļa,” intervijā RīgaTV 24 izteicās Zvejsalnieks.

“Kas ir apcietinājums? Apcietinājums nav sods – sodu cilvēks sāk izciest tajā brīdī, kad viņam stājas spēkā spriedums. Kamēr spriedums nav spēkā, cilvēks nevar tikt sodīts. Apcietinājuma mērķis var būt tikai un vienīgi, lai cilvēks neizvairītos no tiesas, netraucētu izmeklēšanai un nebēgtu prom,” norādīja tiesību eksperts.

Viņš gan uzsvēra, ka Lembergs traucēt izmeklēšanai vairs nevar, jo visi liecinieki ir nopratināti. Arī aizbēgšanu var novērst ar maigākiem līdzekļiem. Tāpat arī iepriekšējā Lemberga rīcība neliecina, ka viņš būtu izvairījies no tiesas sēžu apmeklēšanas vai kavēšanas: “Bet tajā pašā laikā tā [Lembergu] apcietina.”

Advokāts salīdzināja šo lietu ar “Zolitūdes” lietu, kurai spriedumu rakstīja deviņus mēnešus, norādot, ka līdz tam brīdim šo spriedumu nevar pārsūdzēt un cilvēks faktiski sēž cietumā bez motivācijas. Esot maz ticams, ka tiesa tik apjomīgā lietā kā Lemberga lieta uzrakstīs spriedumu 14 dienās.

“Jautājums – cik ilgā laikā tiesa ir gatava uzrakstīt pilno spriedumu? Termiņam ir jābūt maksimāli īsam, jo cilvēks ir apcietināts, līdz ar to viņam ir tiesības pēc iespējas ātrāk saņemt šo motivēto lēmumu. Ir vēl viena problēma – kamēr nav motivētā lēmuma, apcietinājums arī ir jāpiemēro, pamatojoties uz konkrētiem motīviem. Šobrīd Lembergam ir tiesības apstrīdēt savu apcietinājumu,” uzsvēra Zvejsalnieks.

“Tīri no tiesiskā viedokļa – tiesa ir radījusi sev pietiekami daudz problēmu,” sacīja eksperts.

Tāpat viņš norādīja uz apstākli, ka šobrīd, ņemot vērā Covid-19 epidemioloģisko situāciju, cietumos ir karantīna un cietumos nevar tikt iekšā advokāts, kas, no cilvēktiesību viedokļa, ir nopietns ierobežojums.

Foto: F64

Komentāri