Ventspils mēra Aivara Lemberga tiesas prāva, kas pirmajā instancē ilga 12 gadus, ir piemērs, pēc kura varētu rakstīt mācību grāmatu tiesnešiem un prokuroriem, kā nevajag darīt, medijiem izteicies Augstākās tiesas priekšsēdētājs Aigars Strupišs. Kaut arī Strupiša izteikumos nav nekā nepareiza, tieslietu ministrs Jānis Bordāns (JKP) lūdzis Tieslietu padomi izvērtēt Strupiša teikto.

“Šī [Aivara Lemberga] lieta būs kā hrestomātisks piemērs tam, kā nedarīt. Ir jāpēta, kāpēc šī lieta tik ilgi tika novilkta. Un tad uz šīs lietas pamata ir jātaisa mācību grāmata tiesnešiem un prokuroriem, lai zinātu, kā turpmāk nedarīt,” nesen intervija LTV izteicās Strupišs.

Viņš prognozēja, ka lietas izskatīšanai apelācijas instancē nevajadzētu turpināties ilgāk par diviem trīs gadiem: “Ja tas būs daudz ilgāk, tas liecinās, ka kaut kas nav normāli.”

Kaut arī ikvienam skaidrs, ka Lemberga lietas izskatīšanas termiņš ir teju rekords, pēc Bordāna priekšlikuma Tieslietu padome apspriedīs Strupiša publiski pausto kritiku Lemberga notiesājošā sprieduma tiesnesei.

“AT priekšsēdētājs ir izvēlējies pasniegt ļoti dīvainu un atšķirīgu vēstījumu sabiedrībai, publiski paslavējot [Uģa] Magones attaisnojošā sprieduma tiesnesi, taču vēršoties ar neargumentētiem pārmetumiem pret savu kolēģi, kas ir atzinusi Lembergu par vainīgu virknē smagu kriminālnoziegumu,” preses paziņojumā paudis Bordāns.

Visiem ir skaidrs, ka pirmās instances tiesa, kura ilgst divpadsmit gadus, neliecina par īpaši tiesisku situāciju valstī, taču, šķiet, ka tieslietu ministrs Bordāns ir pretējās domās. Vai varbūt politiķi uztrauc, ka Augstākas tiesas Senāta Krimināllietu departamentam iesniegta sūdzība par nelikumīgu Aivara Lemberga apcietināšanu? Un vai šī AT priekšsēdētāja kritika nevarētu būt mēģinājums izdarīt spiedienu uz Augstākas tiesas senatoriem?

Foto: F64

Komentāri