Pagājis jau vairāk nekā gads kopš Rīgas apgabaltiesas Krimināllietu kolēģija pieņēma lēmumu, ka t.s. Lemberga lietā arestētā manta tās iepriekšējam glabātajam – bijušajam Šveices advokātam Rūdolfam Meroni – ir jānodod Iekšlietu ministrijas Nodrošinājuma valsts aģentūrai (NVA). Lai arī šajā ziņā nekas nav pavirzījies uz priekšu un Meroni nekādu mantu nav nodevis, un attiecīgi arī Nodrošinājuma valsts aģentūra neko nav pārņēmusi, iekšlietu ministre Marija Golubeva ir apmierināta ar to, kā tiek pildīts Rīgas apgabaltiesas lēmums par “arestētās mantas” nodošanu NVA.

Kā zināms, pērn 17. augustā Rīgas apgabaltiesa atcēla Meroni no kriminālprocesā arestētās mantas glabāšanas, par pamatu minot kriminālprocesu pret pašu Meroni par viņam uzticētās mantas iespējamu izšķērdēšanu. Un šogad, 4. augustā, tika paziņots, ka Valsts policijas Organizētās noziedzības apkarošanas pārvaldē (ONAP) sākts kriminālprocess par Rūdolfa Meroni rīcību. Policijā ierosināts kriminālprocess pēc Krimināllikuma 18. nodaļas — noziedzīgi nodarījumi pret īpašumu.

Atbildot uz “Neatkarīgas” jautājumu par to, vai esat apmierināta, kā jūsu pakļautībā esošā Nodrošinājuma valsts aģentūra pilda Rīgas apgabaltiesas pagājušā gada 17. augusta lēmumu, ministres padomniece rakstiski atbildēja ar “jā”.

Medijs atgādina, ka tieši iekšlietu ministre ir pati galvenā priekšniece NVA (pašreizējā NVA direktore Ramona Innusa ir tikai izpildītāja), jo Ministru kabineta noteikumos teikts: “Nodrošinājuma valsts aģentūra ir iekšlietu ministra pakļautībā esoša tiešās pārvaldes iestāde.”

Lai arī Rīgas apgabaltiesas 2020. gada 17. augusta lēmums “par Rūdolfa Meroni atcelšanu no arestētās mantas glabātāja” neparedz, ka Latvijas varas iestādēm tagad pasīvi jāgaida, kamēr Meroni labpatiksies “arestēto mantu” nodot NVA, tiesas lēmums nav izpildīts.

Rakstiskā atbildē gan ministre apstiprināja, ka tiesas lēmumi ir jāpilda.

Tāpat “Neatkarīgā” vaicāja: “Cik ilgā laikā, jūsuprāt, šāds tiesas lēmums būtu jāizpilda?” Uz to tiks atbildēts: “Nodrošinājuma valsts aģentūra ir izsludinājusi iepirkumu, šobrīd notiek iepirkuma procedūra, lai piesaistītu būtisku juridisko atbalstu tiesas sprieduma izpildei. Tiesas lēmums tiks pildīts iespējami ātrākajā termiņā.”

Foto: F64

Komentāri