Saeimas Juridiskā komisija šonedēļ atbalstīja Jaunās konservatīvās partijas (JKP) virzīto priekšlikumu aizliegt ielaist parlamenta ēkā bijušos deputātus, pret kuriem noteiktas sankcijas, kaut gan Latvijā ir tikai viens bijušais deputāts, pret kuru noteiktas starptautiskas sankcijas – politiķis Aivars Lembergs. Lai arī komisijas vairākums atbalstīja likumprojektu, liela daļa politiķu šo likumu uzskata par bezjēdzīgu un kā atriebību Lembergam.

Kā zināms, pašlaik spēkā ir likuma norma, kas bijušajiem Saeimas deputātiem un Neatkarības deklarāciju 1990. gadā atbalstījušajiem Augstākās padomes deputātiem ļauj apmeklēt Saeimas ēkas bez īpašas caurlaides pieteikšanas. Lembergam iekļūšanai parlamentā ir mūža caurlaide, kas viņam pienākas kā Augstākās padomes deputātam, kurš balsoja par Latvijas neatkarību.

JKP un deputāta Artusa Kaimiņa parakstītais priekšlikums paredz liegt šādu iespēju tādiem bijušajiem deputātiem, attiecībā uz kuriem ir noteiktas starptautiskās vai nacionālās sankcijas vai piemērotas Eiropas Savienības vai Ziemeļatlantijas līguma organizācijas dalībvalsts noteiktās sankcijas. Tāds gan šobrīd ir tikai Lembergs.

Pats Lembergs jau iepriekš, kad šis jautājums tika virzīts, nebija par to pārsteigts. Pēc viņa teiktā, viņam par godu tiek mainīti Latvijas likumi, un tam varētu piekrist, ņemot vērā, ka Lembergs būtu vienīgais, uz kuru atteiktos šis aizliegums.

“Es domāju, ka būtu pareizi, ja man aizliegtu iet arī pa Jēkaba ielu un novilktu lentīti, jo neviens jau nezina, cik tālu manas domas lido. Viņi ir tā pārbijušies no Lemberga, ka uzskata par ārkārtīgi bīstamu pat manu ienākšanu parlamenta ēkā,” iepriekš izteicās Lembergs.

Uz to, ka šis likumprojekts acīmredzami vērsts pret konkrētu personu, iepriekš norādījuši arī vairāki politiķi, tai skaitā Gundars Daudze, sakot, ka “šis likumprojekts ir vērsts pret bijušo Augstākās padomes deputātu un ilggadēju Ventspils pilsētas pašvaldības un partijas “Latvijai un Ventspilij” vadītāju Aivaru Lembergu. Un šajā brīdī, es domāju, mēs redzam, kādā veidā tiek atstrādāts pirms vēlēšanām dotais Meroni kunga finansējums.”

To ironiski komentējusi arī Saeimas deputāte Jūlija Stepaņenko, sakot, ka “tagad ir skaidrs, kas līdz šim traucēja Saeimai rūpēties par drošību un radīt kvalitatīvus likumus.”

Savukārt deputāts Valērijs Agešins (S) pauda, ka sankciju dēļ ierobežot bijušo deputātu tiesības apmeklēt parlamenta ēku ir nesamērīgi, it īpaši, ja ņem vērā, ka šis aizliegums tāpat attieksies tikai uz vienu cilvēku.

Deputāts Edgars Tavars (ZZS) norādīja, ka, piemēram, Ungārijai, Turcijai, Bulgārijai un citām valstīm tiks dotas tiesības noteikt, kuri Latvijas bijušie deputāti var apmeklēt Saeimu. Tavars pieļāva, ka šie grozījumi ir mēģinājums “ieriebt Lembergam”.

Lai arī Jurašs apgalvoja, ka likumprojekta mērķis nav radīt sekas konkrētai personai, diezgan grūti noticēt, ka grozījumi, kas skars tikai viena cilvēka tiesības ienākt Saeimā, būtu šobrīd lietderīgi sabiedrības vairākumam. Un, šķiet, ka to saredzējuši arī citi.

Foto: F64

Komentāri