“Ir jāturpina darbs tiesu sistēmas neatkarības stiprināšanai, kā arī dialogs par tiesiskumu gan valstiskā, gan Eiropas Savienības līmenī,” trešdien, 17.novembrī, pēc sēdes sacīja Saeimas Eiropas lietu komisijas priekšsēdētāja Vita Anda Tērauda.

Sēdē deputāti apstiprināja Ārlietu ministrijas sagatavoto nacionālo pozīciju gaidāmajai Eiropas Savienības Vispārējo lietu padomei 23.novembrī, kurā plānots spriest par Eiropas Komisijas izstrādāto Ikgadējo ziņojumu par tiesiskumu, fokusējoties uz atsevišķām dalībvalstīm, šajā reizē – Latviju.

“Eiropas Komisija savā ziņojumā kopumā atzinīgi vērtē tiesiskuma situāciju Latvijā,” sacīja V.A.Tērauda. “Vienlaikus saglabājas sistēmiskas nepilnības attiecībā uz korupcijas novēršanu un neatkarīgo mediju darbu, tai skaitā žurnālistu darbu.”

Tiesiskuma ziņojumā par Latviju atzinīgi vērtēts Latvijas tiesu un prokuratūru augstais digitalizācijas līmenis. Kā būtisks tiesu sistēmas neatkarību veicinošs aspekts minēta pilnveidotā tiesneša amata kandidātu atlases procedūra. Tas pats attiecināms arī uz jaunizveidoto Ekonomisko lietu tiesu un jauno Tiesnešu ētikas kodeksu.

Pozīcija sagatavota, atsaucoties uz otro Eiropas Komisijas 2021.gada ziņojumu par tiesiskumu, kurā pētīta situācija visā Eiropas Savienībā kopumā. Ziņojumā pievērsta uzmanība tiesu iestāžu sistēmai, korupcijas apkarošanas regulējumam, plašsaziņas līdzekļu plurālismam un brīvībai, kā arī citiem institucionāliem jautājumiem.

Foto: Saeimas kanceleja

Komentāri