Diezgan bieži mēs dzirdam no uzņēmējiem, ka kompānija nenodarbojas ar parāda piedziņu un neizmanto savas likumiskas tiesības, tāpēc, ka pašiem nav zināšanu juridisku dokumentu sagatavošanā. Savukārt, ja dokumentus gatavo jurists, tad izdevumus par jurista pakalpojumiem nevar piedzīt tiesā no atbildētāja. Ne visi biznesa pārstāvji ir gatavi algot zvērinātus advokātus, kuru izdevumi valsts tiesā tiek piedzīti no atbildētāja. Daudzi uzņēmēji pieraduši strādāt ar juristiem, kuriem uzticās. Tāpēc ir gluži skaidrs jautājums, kā rīkoties situācijās, kad kreditoram ir radušies izdevumi par juridiskajiem pakalpojumiem un vai tos ir iespējams piedzīt no parādnieka?!

Izdevumu piedziņa par zvērināta advokāta vai jurista pakalpojumiem – kādas ir atšķirības?!

Saskaņā ar Civilprocesa 44.pantu, valsts tiesā var piedzīt juridisko izdevumu izmaksas tikai par zvērināta advokāta pakalpojumiem. Šīs tiesību normas tulkojums ir pausts Latvijas Republikas Augstākās tiesas Senāta Civillietu departamenta 2011.gada 23.novembra Spriedumā Lietā Nr. SKC–377/2011, kurā tika norādīts, ka, “2011.gada 21.jūlija ārkārtas sesijas septītajā sēdē trešajā lasījumā izskatot likumprojektu „Grozījumi Civilprocesa likumā” (Nr.15/Lp10), balsojumā neatbalstīja priekšlikumu, kas paredzēja ar lietas vešanu saistītos izdevumus atlīdzināt arī gadījumos, kad izdevumi veikti kvalificēta jurista palīdzības samaksai. Senāts secina, ka šajā balsojumā likumdevējs ir veicis nepārprotamu izšķiršanos par jēdziena „advokāts” neattiecināšanu uz juristiem, kas nav zvērināti advokāti, […].”

Tas nozīmē, ka, ja kreditoram sniedzot prasību valsts tiesā dokumentus gatavoja diplomēts jurists, tad dotās jurista izmaksas valsts tiesā no parādnieka lūgt piedzīt nevarēs.

Savukārt, ja Jūs vērsīsieties ar prasību šķīrējtiesā, tad šajā gadījumā atšķirības par juridisko izdevumu piedziņu jurista vai zvērināta advokāta pakalpojumiem nepastāv, proti, ja prasības pieteikumā lūgsiet piedzīt izdevumus par juridisko palīdzību un dokumentus iesniegšanai šķīrējtiesā Jums būs gatavojis jurists, tad minētie izdevumi par juridisko palīdzību tiks piedzīti. Tāpat tie tiks piedzīti, ja juridisko konsultāciju sniegs un Jūsu intereses šķīrējtiesā pārstāvēs zvērināts advokāts.

Kādu summu var piedzīt?!

Valsts tiesā par advokāta pakalpojumiem, saskaņā ar Civilprocesa likumu, ir iespējams atgūt noteiktu summu jeb procentus no prasības summas. Proti:

Ja prasības summa nepārsniedz 8500.00 euro, tad to faktiskajā apmērā, tomēr ne vairāk par 30 procentiem no prasījumu apmierinātās daļas,
Ja prasības summa ir no 8501.00 euro līdz 57 000.00 euro, tad to faktiskajā apmērā, tomēr ne vairāk par 2850.00 euro,
Ja prasības summa pārsniedz 57 001.00 euro, — to faktiskajā apmērā, tomēr ne vairāk par 5 procentiem no prasījumu apmierinātās daļas,
Prasībās, kurām nav mantiska rakstura, – to faktiskajā apmērā, tomēr ne vairāk par 2850 .00 euro,
Prasībās, kurām nav mantiska rakstura, un lietās, kuras tiesa atzinusi par sarežģītām, — to faktiskajā apmērā, tomēr ne vairāk par 4275.00 euro.

Tiesa var noteikt mazāku atlīdzināmo izdevumu apmēru advokāta honorāra samaksai, ievērojot taisnīguma un samērīguma principu, kā arī, izvērtējot objektīvos ar lietu saistītos apstākļus, it īpaši — lietas sarežģītības un apjomīguma pakāpi, tiesas sēžu skaitu lietas izskatīšanas laikā un tiesas instanci, kurā prasība tiek izskatīta.

Latvijas Republikas likumdošana neierobežo šķīrējtiesu jautājumos par juristu un zvērinātu advokātu kompensējamo izdevumu apjomu. Katra šķīrējtiesa individuāli var noteikt apjomu, kādā piedzenami izdevumi par juridiskajiem pakalpojumiem. Saskaņā ar Rīgas šķīrējtiesas reglamenta 60.punkta 5.daļas pirmo apakšpunktu:

“Ar lietas vešanu saistītie izdevumi ir atlīdzināmi šādos apmēros, izdevumi juridiskās palīdzības samaksai – to faktiskajā apmērā, tomēr ne vairāk par prasījumu apmierināto daļu prasītāja juristam, un ne vairāk par prasījumu noraidīto daļu atbildētāja juristam. Prasībās, kam nav mantiska rakstura – to faktiskajā apmērā.”

Citiem vārdiem sākot, summa par jurista/advokata pakalpojumiem, kuru šķīrējtiesa var piedzīt no zaudētājas puses, nevar pārsniegt apmierinātā prasījuma summu.

Ziniet savas tiesības un vērsieties savu interešu aizsardzībai pie profesionāļiem!

Komentāri