Jau šomēnes, 24. janvārī, oficiāli plānots noturēt pirmo tiesas sēdi apelācijas instancē t.s. Lemberga lietā. Lemberga aizstāvība norāda – pirmās instances spriedumā ir pieļauti tādi Kriminālprocesa likuma pārkāpumi, kas katrā ziņā izraisa sprieduma atcelšanu, un šos pārkāpumus nav iespējams novērst apelācijas instancē, nepārkāpjot tiesības uz aizstāvību.

Lai arī paužot bažas par saprātīgu termiņu neievērošanu kriminālprocesā, Aivara Lemberga aizstāvība decembrī bija ir lūgusi nozīmēt ārkārtas tiesas sēdi, tiesa šo lūgumu noraidījusi, kas nozīmē, ka, visticamāk, pirmā sēde Lemberga lietā notiks janvāra izskaņā.

“Lūgumu atcelt drošības līdzekli apcietinājumu mans aizstāvis ir pieteicis četras reizes. Pamatojums – veselība un ģimene. Abi lūgumi noraidīti. Tiesa argumentus neanalizē un lēmumu konkrēti nepamato,” vēl nesen uzsvēra Lembergs.

Viņš jau iepriekš norādījis, ka pirmās instances tiesas spriedumā nav tiesas konstatētā noziedzīgā nodarījuma apraksta, bet gan ir vārds vārdā pārrakstīta apsūdzība: “Tiesas sprieduma motīvu daļā, ciktāl tā attiecas uz notiesāšanu, tikpat kā nav analizēti aizstāvības argumenti, aizstāvības notikumu versijas, cēloņu un seku sakarība. Nav izvērtēti aizstāvības debašu runā norādītie argumenti, bet daudzviet ir pārrakstīts valsts apsūdzības viedoklis.”

Lemberga aizstāvība paudusi: “Sprieduma motīvu daļā nav izvērtētas un analizētas viņa paša sniegtās izvērstās liecības, kā tas būtu tiesai jādara atbilstoši Kriminālprocesa likumam un judikatūrai. Spriedumā vispār nav analizēta Aivara Lemberga liecībās ietvertā versija; tiesa nav izvērtējusi apsūdzības liecinieku liecību radītās pretrunas, ir ignorējusi apstākli, ka Aivara Lemberga liecības apstiprinās ar citiem pierādījumiem lietā, spriedumā vispār neminot iemeslus, kāpēc pie šādiem apstākļiem tomēr lielāka ticamība ir citu personu liecībām. Spriedumā nav novērstas starp pierādījumiem esošās pretrunas.”

Lembergs spriedumu nosaucis par meliem, kas lieliski pierāda, ka “ļoti liela nauda nesmird ne Jansonei, ne Bordānam, ne Jurašam.”

Foto: F64

Komentāri