17. jūlijā Valsts prezidents Edgars Rinkēvičs Rīgas pilī tikās ar Augstākās tiesas priekšsēdētāju Aigaru Strupišu, kurš vienlaikus pilda arī Tieslietu padomes priekšsēdētāja amata pienākumus.

Sarunā Valsts prezidents pauda pārliecību, ka sabiedrības uzticēšanās tiesām vispirms ir atkarīga no tiesu nolēmumu kvalitātes, jo īpaši tiesu nolēmumu pamatotības. Kvalitātes nodrošināšanai nepieciešami izglītoti, kompetenti tiesneši un arī tiesu darbinieki.

“Augstākajai tiesai un Tieslietu padomei ir izšķiroša loma, lai stiprinātu tiesu varu un veidotu to sabiedrībai saprotamu. Sabiedrības uzticēšanos ietekmē arī tiesu varas spēja skaidrot tiesu nolēmumus, īpaši lietās par sensitīviem un sabiedrībai nozīmīgiem jautājumiem. Tādēļ pozitīvi vērtēju Tieslietu padomes stratēģijā iekļauto uzdevumu attīstīt tiesu varas pārstāvju prasmes sniegt saprotamu, konkrētu un savlaicīgu informāciju par tiesu varas aktualitātēm plašam sabiedrības lokam. Visbeidzot, sabiedrības uzticēšanās tiesu varai atkarīga arī no tiesas nolēmumu efektīvas izpildes. Jo īpaši svarīga ir tiesas nolēmumu par pagaidu aizsardzību pret vardarbību izpilde, pretējā gadījumā šis instruments ir neefektīvs,” uzsvēra Valsts prezidents E. Rinkēvičs.

Tikšanās laikā amatpersonas pārrunāja arī Augstākās tiesas un Tieslietu padomes stratēģijas 2021.–2025. gadam, tiesu institucionālās neatkarības un efektivitātes stiprināšanu, tostarp darbu pie tiesnešu atlases, un sodu politikas jautājumus.

Valsts prezidents pieņēma ielūgumu apmeklēt Tieslietu padomes sēdi un noturēt regulāras tikšanās ar Augstākās tiesas priekšsēdētāju.

Komentāri