Ceturtdien, 21. septembrī, Rīgā norisinājās Satversmes tiesas un Augstākās tiesas rīkotā konference “Tiesu varas loma Eiropas Cilvēktiesību tiesas (ECT) spriedumu izpildē”. Tieslietu ministre Inese Lībiņa-Egnere tās dalībniekiem uzsvēra tiesu varas lomas izšķirošo nozīmi hibrīdkara un hibrīddraudu apstākļos, aizstāvot valsts un sabiedrības drošību.

Tieslietu ministre Inese Lībiņa-Egnere norāda, ka Krievijas Federācijas simbolu izmantošana un “Z” burta uzzīmēšana uz automašīnas šobrīd nav vērtējama tāpat kā pirms pieciem gadiem:

“Šādos hibrīdkara un hibrīddraudu apstākļos nacionālā drošība un sabiedrības drošība ir kļuvusi par likumdevējvaras un izpildvaras galveno izaicinājumu. Izaicinājumu, kur arī tiesu varas loma ir ļoti būtiska. Tiesu varas rokās ir teikt gala vārdu par to, vai un kādu sodu piemērot “Z” burta zīmētājam uz ukraiņu bēgļu mašīnas. Hibrīdkara apstākļos tiesu varas rokās ir spēt nodrošināt cilvēktiesību ievērošanu. Šajos apstākļos arī tiesu varai jāspēj iestāties par demokrātiskas valsts valstiskumu un aizsargāt sabiedrības drošību ar tiesiskiem līdzekļiem, tajā skaitā īpašu uzmanību pievēršot soda preventīvajai funkcijai.”

Tieslietu ministrijas parlamentārā sekretāre Lauma Paegļkalna, nododot tieslietu ministres vēstījumu konferences dalībniekiem, atzīmēja, ka kopīgi ir jāaizstāv Eiropas Padomes vērtības kā nekad iepriekš, jo Eiropā šobrīd norisinās karš, kuru īsteno ANO drošības padomes pastāvīgais loceklis pret suverēnu valsti Ukrainu.

“Tas ir karš pret mūsu Eiropas Padomes vērtībām – aizsargāt cilvēktiesības, demokrātiju un tiesiskumu. Šīs vērtības aizsargā Eiropas Cilvēktiesību konvencija un tās protokoli. Savukārt Eiropas Cilvēktiesību tiesa un nacionālās tiesas, kā arī likumdevējs un izpildvara ir tie, kas palīdz iedzīvināt šo Eiropas vērtību ieviešanu ikviena cilvēka dzīvē. Tādēļ ļoti liela nozīme ir tam, kā valstis ievieš Eiropas Cilvēktiesību tiesas spriedumus gan likumos, gan to piemērošanas praksē,” min L. Paegļkalna.

Konferences laikā dalībnieki diskutēja par nacionālo tiesu lomu ECT nolēmumu izpildē, ņemot vērā subsidiaritātes principu (Eiropas tiesu kopīgu atbildību par cilvēktiesību aizsardzību).

Konference notiek Latvijas prezidentūras Eiropas Padomes Ministru komitejā ietvaros.

Foto: Valsts kanceleja

Komentāri