No 2021. gada 1.janvāra komersantiem un iedzīvotajiem nebūs jāmaksā par oficiālo paziņojumu publicēšanu oficiālajā izdevumā “Latvijas Vēstnesis”. Vēl nozīmīgas izmaiņas – vienuviet būs pieejami visi pašvaldību saistošie noteikumi, turklāt sistematizētā veidā. To nosaka 24. novembrī Saeimā pieņemtie Oficiālo publikāciju un tiesiskās informācijas likuma grozījumi, ko rosināja Tieslietu ministrija.

Tieslietu ministrs Jānis Bordāns: “Latvijas Republikas Satversmē ir noteikts, ka ikvienam ir tiesības zināt savas tiesības. Tāpēc mums ir svarīgi stiprināt un atbalstīt oficiālo izdevēju “Latvijas Vēstnesis”, kas veic valsts deleģētu uzdevumu un sniedz sabiedrībai nozīmīgu un kvalitatīvu tiesisko informāciju. Tam ir liela nozīme nacionālās drošības un tiesiskuma stiprināšanā.”

Vakar Saeima pieņēma vēsturisku lēmumu piešķirt stabilu finansējumu šīs valstiski svarīgās funkcijas īstenošanai, turklāt nepalielinot kopējos valsts budžeta izdevumus. Sadarbībā ar Vides aizsardzības un reģionālo ministriju esam nodrošinājuši stabilu finansēšanas modeli oficiālajam izdevējam “Latvijas Vēstnesis” valsts funkcijas nodrošināšanai, neprasot papildu līdzekļus no valsts budžeta, bet gan pārdalot līdzekļus no ministrijām jau piešķirtā finansējuma. Tas ļaus atcelt oficiālo publikāciju maksu un nodrošinās sabiedrībai tiesisko informāciju ērti pieejamā, saprotamā un mūsdienīgā veidā, uzsver J. Bordāns.

Tieslietu ministrija saka paldies saviem sadarbības partneriem – Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijai, Finanšu ministrijai un Latvijas Pašvaldību savienībai par atbalstu un sadarbību šo grozījumu virzībā.

Galvenie ieguvumi, ko paredz Saeimā pieņemtie grozījumi Oficiālo publikāciju un tiesiskās informācijas likumā: no 2021. gada 1. janvāra visiem informācijas iesniedzējiem, tai skaitā komersantiem un iedzīvotājiem, nebūs jāmaksā par publikācijām oficiālajā izdevumā “Latvijas Vēstnesis”, savukārt no 2022. gada 1. janvāra oficiālajā izdevumā “Latvijas Vēstnesis” izsludinās visu pašvaldību saistošos noteikumus, kas būs brīvi un bez maksas pieejami interneta vietnē vestnesis.lv.

Komentāri