Visi likumi runā par to, ka kriminālprocess jāizbeidz saprātīgā termiņā, bet uz opozīcijas pārstāvjiem Latvijā tas neattiecas, žurnālistiem sacīja Ventspils mērs Aivars Lembergs.

Komentējot ziņu, ka viens no Igaunijā pazīstamākajiem advokātiem Aivars Pilvs, runājot par viņa lietu, ir paudis izbrīnu par Latvijas uzdrīkstēšanos turpināt 1999. gadā aizsāktas krimināllietas iztiesāšanu, norādot, ka Igaunijā pat piecu gadu ilgs kriminālprocess var būt saprātīgu termiņu pārkāpums, Lembergs norādīja, ka arī Latvijā tā vajadzētu būt.

“Kriminālprocess mūsdienu izpratnē pret mani sākts 1999. gadā. Lieta šobrīd ir pirmās instances tiesā. Ir pagājis 21 gads, pierādījumi no 1999. gada tiek izmantoti kā pierādījumi šajā krimināllietā. Gan Latvijas likums, gan arī starptautiskās cilvēktiesības runā par kriminālprocesa pabeigšanu saprātīgā termiņā, tādēļ tas viss tiek skaitīts kopā līdz gala spriedumam,” komentēja Lembergs.

Viņš uzsvēra, ka Pilvs ir slavens advokāts, kurš ir uzvarējis ļoti skaļās lietās. Tā, piemēram, tieši ar pamatojumu, ka kriminālprocess nav izskatīts saprātīgā termiņā, izbeigta toreizējā Tallinas mēra Savisāra lieta.

“Ja runā par mani, tad 1999 + 7 ir cik? 2006. Šodien ir 2020. gads. Viņš [Pilvs] spriež par to, ka Igaunijā septiņi gadi ir maksimālais termiņš – ja šajā laikā nevar pabeigt kriminālprocesu – vai nu notiesāt, vai attaisnot, tad lieta tiek vienkārši izbeigta. Kā jūs domājat, cik ilgi vēl ies mana lieta? Desmit gadus? Vismaz. Tad būs 31 gads? Par kādiem notikumiem? 1993. gada [notikumiem]. Cik būs pagājuši gadi, ja lieta beigsies 2033. gadā? 40 gadi. Es it kā esmu izspiedis 100 latus no bijušā prokurora, kura akcijas daļas piederēja viņa sievai, kura liecina tiesā, ka tās bija manas, nevis vīra akcijas. Saliekot kopā – tāda, mīļie, demokrātija, tāpēc, ka Lembergs opozīcijā,” sacīja Lembergs.

Viņš uzsvēra, ka tas tikai pierāda, ka Latvijā aktīvā opozīcijā nedrīkst būt.

Foto: F64

Komentāri