Jau rīt, 22. maijā, aprit trīs mēneši kopš Ventspils mērs Aivars Lembergs atrodas apcietinājumā Rīgas Centrālcietumā. Kaut arī pagājis tik daudz laika, viņš joprojām nav informēts par oficiālo tiesas argumentāciju, kāpēc viņam piemērots šāds drošības līdzeklis bez iespējām to pārsūdzēt. Pats politiķis nesen sava paziņojumā norādījis, ka cietumā viņu ielicis tieslietu ministrs Jānis Bordāns (JKP).

Kā zināms, Rīgas apgabaltiesa spriedumu tā dēvētajā Aivara Lemberga krimināllietā paziņoja 22. februārī. Lai arī Kriminālprocesa likums nosaka, ka tiesai jāņem vērā nesamērīgais tiesvedības un pirmstiesas izmeklēšanas ilgums, kas nozīmē, ka samērīgi būtu izraudzīties sodu nesaistītu ar brīvības atņemšanu, Lembergs pēc sprieduma nolasīšanas tika apcietināts. Vēl vairāk – tiesa nav pamatojusi politiķa apcietināšanu, kā rezultātā loģiski radies jautājums par to, cik tiesiska bijusi politiķa apcietināšana?

Pats Lembergs nesen savā paziņojumā norādījis, ka Rīgas apgabaltiesa 22. februāra spriedumā nav norādījusi nekādu apcietinājuma ne juridisko, ne faktoloģisko pamatojumu, lai arī šāda pamatojuma nepieciešamību nosaka starptautiskās cilvēktiesības un Eiropas Cilvēktiesību tiesas prakse.

Vienlaikus viņš uzsvēra, ka Bordāna paziņojums, ka visbargākā drošības līdzekļa – apcietinājuma – piemērošana pret viņu ir “ļoti pamatota” viennozīmīgi pierāda Tieslietu padomes locekļa Bordāna līdzdalību tiesas sprieduma sastādīšanā, tai skaitā par apcietinājuma piemērošanu.

Saskaņā ar prokuratūras versiju, Lembergs apsūdzēts par kukuļņemšanu sevišķi lielos apmēros, ja tā saistīta ar kukuļa izspiešanu, periodā no 1994. gada beigām līdz 1995. gada februārim, tātad pirms gandrīz 30 gadiem.

Par Lemberga, iespējams, nelikumīgo apcietinājumu līdz šim runāts daudz – atklātas gan būtiskas pretrunas Lemberga lietas saīsinātajā tiesas spriedumā, gan vērsta uzmanību uz faktu, ka Lemberga lietas tiesnese Irīna Jansone tikai sešas dienas pirms lēmuma paaugstināta amatā, kā rezultātā viņa kļuva par Rīgas apgabaltiesas priekšsēdētājas vietnieci un šīs tiesas Krimināllietu tiesu kolēģijas priekšsēdētāju.

Pats Lembergs notiekošo saistījis ar politiku un gaidāmajām pašvaldību vēlēšanām. Par to liecinot arī fakts, ka Rīgas apgabaltiesas pilnais spriedums viņa lietā būs pieejams šī gada 22. jūnijā, lai gan, saskaņā ar likumu, tam bija jābūt jau 19. martā.

Pēc politiķa sacītā, šādā situācijā nav grūti prognozēt arī lietas tālāko virzību Latvijas tiesās. “Parādes komandiera prasības ir vispārzināmas,” izteicies Lembergs, ar to domājot Bordāna spiedienu uz tiesu.

Foto: F64

Komentāri