Jau rīt, 22. jūnijā, Rīgas apgabaltiesa paziņos pilno spriedumu Ventspils mēra Aivara Lemberga lietā. Tāpat beidzot būs zināma tiesas motivācija noteikt viņam bargāko no drošības līdzekļiem – apcietinājumu.

Kā zināms, Rīgas apgabaltiesa spriedumu tā dēvētajā Aivara Lemberga krimināllietā paziņoja 22. februārī. Lai arī Kriminālprocesa likums nosaka, ka tiesai jāņem vērā nesamērīgais tiesvedības un pirmstiesas izmeklēšanas ilgums, kas nozīmē, ka samērīgi būtu izraudzīties sodu nesaistītu ar brīvības atņemšanu, Lembergs pēc sprieduma nolasīšanas tika apcietināts. Vēl vairāk – tiesa nav pamatojusi politiķa apcietināšanu, kas daudzos tiesību ekspertos viesa pārdomas, vai Lemberga gadījumā drošības līdzeklis izvēlēts pamatoti.

Tikai pēc pilnā spieduma saņemšanas 22. jūnijā aizstāvība uzzinās motivāciju, kāpēc Lembergam piemērots drošības līdzeklis apcietinājums. 22. jūnijs ir galīgais sprieduma izsniegšanas datums, līdz ar to atbilstoši likumam tiesai sprieduma pasludināšanas datumu vairs nebūs tiesības pagarināt.

“Tikai 22. jūnijā mēs uzzināsim, kādi tiesas rīcībā ir pierādījumi tam, kas liek uzskatīt, ka viņš izvairīsies no sprieduma izpildes. Pagaidām tādu pierādījumu nav. Arī prokurori tādus nav minējuši. Tiesa pati pēc savas iniciatīvas ir atradusi, ka ir apstākļi, kas liecina par to, ka viņš varētu izvairīties no sprieduma izpildes, un ka tam ir arī pierādījumi, nevis tikai pieņēmumi,” pauda Lemberga advokāts Māris Grudulis.

Uz jautājumu, vai līdz 22. jūnijam no aizstāvības puses tiks veiktas darbības drošības līdzekļa nomaiņai, Grudulis atbildēja: “Mēs lūgsim šī drošības līdzekļa atcelšanu vai grozīšanu.”

Pats Lembergs par tiesas motivāciju, piemērot apcietinājumu, izteicies, ka tāds drošības līdzeklis piemērots, lai nepieļautu viņa dalību pašvaldību vēlēšanās.

Komentāri