Trešdien, 13. oktobrī, Ministru prezidenta biedrs, tieslietu ministrs Jānis Bordāns darba vizītē apmeklēja ieslodzījuma vietu Olainē, kur atrodas arī Atkarīgo centrs un atsevišķa nodaļa Covid-19 slimniekiem.

Vizītē J.Bordāns novērtēja Ieslodzījuma vietu pārvaldes gatavību nodrošināt medicīniskos pakalpojumus COVID-19 apstākļos, kā arī Atkarīgo centrā īstenojamās resocializācijas programmas un personāla darba apstākļus. Savas pastāvēšanas piecos gados Atkarīgo centra īstenotajās atkarību mazinošās programmās kopumā ir bijuši iesaistīti 550 ieslodzītie. Atkarīgo centrā īstenotās atkarību mazinošās programmas ir svarīgs posms ļoti daudzu ieslodzīto resocializācijas procesā, tāpat Atkarīgo centrā ieviestā pieeja sodu izpildei ir zināmā mērā paraugs visai ieslodzījuma vietu sistēmai – kā ar mūsdienīgām metodēm un konceptuālu jaunu pieeju var rezultatīvi un mērķtiecīgi īstenot soda izpildi.

J.Bordāns: “Atkarīgo centra darba rezultāti apliecina, ka valsts ir veiksmīgi ieguldījusi līdzekļus jaunas un atbilstošas infrastruktūras izveidē, lai palīdzētu ieslodzītajiem atbrīvoties no atkarībām. Esam gatavi nodrošināt konceptuāli jaunu sodu izpildes formu. Redzot paveikto Olaines cietumā, esmu guvis pārliecību, ka ieslodzījuma vietu sistēma ir gatava strādāt atbilstoši mūsdienu prasībām. Modernas resocializācijas programmas, droša un atbilstoša infrastruktūra ir svarīgs priekšnoteikums sabiedrības drošībai, lai notiesātie pēc soda izpildes varētu pilnvērtīgi atgriezties pie savām ģimenēm, bērniem, strādāt un pilnvērtīgi dzīvot savu dzīvi.”

Galvenais uzdevums, lai pēc iespējas mazāk cilvēku pārkāptu likumu un nenonāktu cietumos. Olaines cietumā izveidotā pozitīvā prakse parāda, ka resocializācijas darbs ar ieslodzītajiem ir efektīvs tieši jaunā, drošā un piemērotā infrastruktūrā. Tāpēc jaunās ieslodzījuma vietas izveide Liepājā ir svarīga sabiedrības drošības interese un tas ir ceļš uz drošāku sabiedrību, uzsver tieslietu ministrs.

Sarunas laikā Ieslodzījuma vietu pārvaldes priekšniece ģenerāle Ilona Spure un Olaines cietuma priekšnieku Dmitrijs Kaļins informēja ministru arī par ieslodzījuma vietas infrastruktūras attīstību. Šobrīd ar Norvēģu finanšu instrumenta līdzfinansējumu Olaines cietuma teritorijā ir uzsākts jauns infrastruktūras attīstības posms, nodrošinot pilnvērtīgas personāla apmācību prakses vietas izveidi – uzbūvējot Mācību centra telpas un arī atklātā cietuma korpusu.

Olaines cietums top par multidisciplināru sodu izpildes sektora iestādi, kas ne tikai izpilda tiesas noteiktos sodus, bet arī sniedz integrētus resocializācijas un ārstniecības pakalpojumus.

Arī Covid-19 pandēmijas izplatība ir bijusi izaicinājums un pārbaudījums ieslodzījuma vietu sistēmai. Pateicoties atbilstošai infrastruktūrai, ar veiksmīgu darba organizāciju un elastīga pieeju tiek nodrošināta nepieciešamā veselības aprūpe ieslodzītajiem ar Covid-19 saslimšanas simptomiem. Darba vizītes laikā tika apspriesta situācija ar Covid-19 pandēmijas izplatību Latvijas ieslodzījuma vietās.

Jau gadu Olainē Latvijas cietumu slimnīcā ir izveidota atsevišķa nodaļa Covid-19 slimniekiem, lai viņus norobežotu no pārējiem pacientiem un nodrošinātu kvalitatīvu ārstēšanu. 2020. gada novembrī Covid-19 nodaļa uzsāka savu darbu, un tika uzņemti pirmie pacienti. Kopš Covid-19 nodaļas atvēršanas tajā ir uzņemti 204 pacienti. Šobrīd nodaļā ārstējās trīs pacienti. Nodaļā ir ierīkota arī divvietīga intensīvās terapijas palāta, kurā ir nodrošināta iespēja pieslēgt pacientus plaušu mākslīgās ventilācijas aparātam. Šāda iespēja samazina nepieciešamību konvojēt smagi slimos Covid-19 pacientus uz pilsētas slimnīcām.

Foto: F64

Komentāri