Politiķa Aivara Lemberga oponentiem bija svarīgi viņu iemest cietumā, nesagaidot pilno spriedumu, jo viņi saprot, ka no tās krimināllietas nekas nepaliks pāri, intervijā “Neatkarīgajai” izteicās zvērināts advokāts Aldis Alliks.

Kā zināms, Rīgas apgabaltiesa spriedumu tā dēvētajā Aivara Lemberga krimināllietā paziņoja 22. februārī. Lai arī Kriminālprocesa likums nosaka, ka tiesai jāņem vērā nesamērīgais tiesvedības un pirmstiesas izmeklēšanas ilgums, kas nozīmē, ka samērīgi būtu izraudzīties sodu nesaistītu ar brīvības atņemšanu, Lembergs pēc sprieduma nolasīšanas tika apcietināts, un apcietinājumā atrodas joprojām.

Pats Lembergs uzsvēris, ka Rīgas apgabaltiesa 22. februāra spriedumā nav norādījusi nekādu apcietinājuma ne juridisko, ne faktoloģisko pamatojumu, lai arī šāda pamatojuma nepieciešamību nosaka starptautiskās cilvēktiesības un Eiropas Cilvēktiesību tiesas prakse.

Vaicāts, kā viņš vērtē Lembergam noteikto drošības līdzekli – apcietinājumu, Alliks norādīja: “Kā vēl vienu dobju, bungādiņas pušu plēsošu tiesiskuma kapraču skandētu zvanu.”

“Kā gan citādi? Cilvēks jau gados, kurus agrāk mēdza dēvēt par cienījamiem. Vīrietis, kuram ir ģimene, sieva un mazs bērns. Apsūdzētais, kurš pirmās instances tiesas procesa vairāk nekā 12 gados ārpus Latvijas ir devies vien pāris reizes gadā un vienīgi ārstnieciskos jautājumos vai arī atpūtā ar ģimeni. Vai tiešām kāds, kurš pie pilna prāta, visā nopietnībā Aivarā Lembergā saskata potenciālu bēgli?” komentēja advokāts.

“Jāsaprot, kāpēc viņa politiskajiem oponentiem bija tik svarīgi iemest viņu cietumā, nesagaidot sprieduma spēkā stāšanos – tāpēc, ka pēc tam, kad šo krimināllietu būs izskatījušas visas trīs tiesu instances un tajā pieļautos cilvēktiesību pārkāpumus izvērtējusi tiesa Strasbūrā, no šī traģiskā pseidotiesiskā cirka čiks vien paliks pāri,” uzsvēra Alliks.

Kā zināms, paredzams, ka otrās instances pirmā tiesas sēde Lemberga lietā notiks nākamā gada 24. janvārī.

Foto: F64

Komentāri