Ventspils domes deputāts un partijas “Latvijai un Ventspilij” līderis Aivars Lembergs ir pieteicis civilprasību pret Latvijas Republikas Saeimu, valdību un Rīgas apgabaltiesu par aizliegumu viņam balsot pašvaldību vēlēšanās. Lembergs pieteikumā prasa atzīt par prettiesisku Rīgas Centrālcietuma administrācijas rīcību, atlīdzināt nodarīto kaitējumu un rakstveidā publiski atvainoties.

“Latvijas valsts, pretēji Latvijas Republikas Satversmē garantētajām tiesībām, pretlikumīgi liedza man, Aivaram Lembergam, piedalīties Ventspils pilsētas domes šī gada 5. jūnija vēlēšanās. Satversmes tiesa par šo cilvēktiesību pārkāpumu ierosināja lietu un lūdza Saeimas viedokli. Saeima ar Saeimas priekšsēdētājas vietnieces parakstu tā vietā, lai atzītu nepieļaujamu cilvēktiesību pārkāpumu un apsolītu to īsā laikā novērst, sūta mani, Aivaru Lembergu, un citus apkrāptos pilsoņus vērsties administratīvajā tiesā, tērēt laiku un resursus, lai novērstu cilvēktiesību pārkāpumu,” uzsvēra Lembergs.

Pēc viņa teiktā, tas liecina par vienu – Saeima neatzīst Latvijas Satversmē garantētās pilsoņu tiesības vēlēt.

Politiķis tiesā paziņoja, ka viņa mērķis esot dot mācību Saeimas deputātiem, lai tie vairāk nepieņemtu Satversmei neatbilstošus likumus, un tiesu varai – lai tiesneši tādus nepielietotu.

Kā zināms, Centrālā vēlēšanu komisija bija secinājusi, ka Pašvaldības vēlēšanu likums nedod iespēju Lembergam piedalīties vēlēšanās, jo balsošana vēlētāja atrašanās vietā notiek tikai tad, ja vēlētājs atrodas tajā vēlēšanu apgabalā, kurā reģistrēts.

Izpētot esošo situāciju, Lembergs secinājis, ka no Latvijā apcietinātājiem tikai mazai daļai ir tiesības piedalīties pašvaldību vēlēšanās.

Pieteikumā Satversmes tiesai, kuru Lemberga vārdā parakstījusi un iesniegusi zvērināta advokāte Dr. iur. Inese Nikuļceva, teikts: “Atbilstoši Apcietinājumā turēšanas kārtības likuma 4. panta pirmajai daļai apcietinājumu izpilda izmeklēšanas cietumā. Pašlaik Latvijā ir astoņi cietumi, kas atrodas Rīgā, Daugavpilī, Jelgavā, Jēkabpilī, Liepājā, Olainē (Cietumu slimnīca) un Valmierā. Pēc Ieslodzījuma vietu pārvaldes 2019. gada datiem, izmeklēšanas cietumi ir Rīgas Centrālcietums un Liepājas cietums, bet Daugavgrīvas cietumā (Daugavpilī), Iļģuciema cietumā (Rīgā), Jelgavas cietumā, Olaines cietumā un Valmieras cietumā ir izmeklēšanas nodaļas. Tātad, piemērojot Pašvaldības domes vēlēšanu likuma 32. panta astoto daļu, personas, kurām kā drošības līdzeklis ir piemērots apcietinājums, var balsot tikai sešu pašvaldību (Rīgas pilsētas, Liepājas pilsētas, Daugavpils pilsētas, Jelgavas pilsētas, Olaines novada un Valmieras pilsētas) domes vēlēšanās, jo citās Latvijas teritoriālajās vienībās izmeklēšanas cietumi neatrodas.”

Pieteikumā norādīts, ka šāda situācija ir klajā pretrunā gan ar starptautiskajām cilvēktiesību normām, gan ar Latvijas Republikas Satversmi.

Tāpat vēstīts, ka arī Satversmes tiesa par neatbilstošu valsts pamatlikumam jeb Satversmei atzinusi normu, kas liedz personām, kuras izcieš brīvības atņemšanas sodu, piedalīties pašvaldību vēlēšanās.

Foto: F64

Komentāri