2020. gada 17. augustā Rīgas apgabaltiesa atcēla šveicieti Rūdolfu Meroni no t.s Lemberga lietā arestētās mantas pārvaldīšanas, par pamatu minot kriminālprocesu pret pašu Meroni par viņam uzticētās mantas iespējamu izšķērdēšanu. Vēl pēc gada tika paziņots, ka Valsts policijas Organizētās noziedzības apkarošanas pārvaldē (ONAP) sākts kriminālprocess par Meroni rīcību. Lai gan Meroni tika uzdots arestēto mantu nodot Iekšlietu ministrijas iestādei, tas nenotika. Arī Tieslietu ministrija ar šo jautājumu joprojām nav tikusi galā.

Lai arī Rīgas apgabaltiesa atcēla Meroni no kriminālprocesā arestētās mantas glabāšanas, Meroni nekādu mantu nav nodevis, un attiecīgi arī Nodrošinājuma valsts aģentūra neko nav pārņēmusi. Jāatzīmē, ka pats Lembergs tiesas procesa laikā vairākkārt tiesu aicināja pieņemt šādu lēmumu, paužot aizdomas, ka Meroni varētu būt izsaimniekojis šos īpašumus. Tolaik Lembergs norādīja, ka Meroni no arestētas mantas līdzekļiem finansē Ventspilī bezmaksas propagandas avīzi, portālu BNN, Jauno Konservatīvo partiju, Artusu Kaimiņu un papildus tam visam iegādājas arī helikopterus, mājas Krētā u.tml.

Kaut arī pats Meroni sākotnēji medijiem pauda “atvieglojumu” par atcelšanu no mantas glabāšanas Lemberga lietā, viņš atzina, ka nesaprot, ko no viņa vēlas.

Kā vēsta LTV raidījums “de facto”, Nodrošinājuma valsts aģentūra, nespējot tikt galā pašu spēkiem, gribēja piesaistīt palīgā advokātus un auditorus no malas. Taču iepirkumu apturēja. Iepriekšējā Krišjāņa Kariņa (“Jaunā Vienotība”) valdība aiz slēgtām durvīm pērn 1. februārī izvēlējās iet citu ceļu. Publiski tika atklāts vienīgi tas, ka Tieslietu ministrija strādās pie jauna normatīvā regulējuma arestētu kapitālsabiedrību daļu pārvaldībai. Darbs bija jāpaveic līdz pagājušā gada 1. decembrim.

“Tātad esmu mantojusi no iepriekšējā ministra šādu uzdevumu, Ministru kabineta uzdotu uzdevumu Tieslietu ministrijai. Pārņemot savas pilnvaras no iepriekšējā ministra, tas nebija izpildīts. (..) Esmu uzdevusi vēlreiz man skaidri pateikt, kādā termiņā tas būs gatavs,” raidījumam sacīja tieslietu ministre Inese Lībiņa-Egnere.

Iepriekšējais tieslietu ministrs Jānis Bordāns vaino Iekšlietu ministriju, kura neesot izpildījusi uzdoto. Vienlaikus viņš noliedz, ka darbs nebūtu izpildīts. Bordānam palicis atmiņā, ka ministrija atbilstošu ziņojumu valdībai sagatavoja. Bet ministrijā par to neko nezina: jautājums līdz valdībai tā arī nav ticis.

Rīgas apgabaltiesā uzskata, ka joprojām ir spēkā tiesas 2020. gada 17. augustā uzliktais pienākums Meroni nodot mantu glabāšanā Nodrošinājuma valsts aģentūrai. Arī Valsts policijā aizvien turpinās izmeklēšana arī par to, ka Meroni nav izpildījis tiesas lēmumu par mantas nodošanu.

Kā savulaik publiski paziņoja pats Meroni, šīs mantas vērtība esot ap 300 miljoniem ASV dolāru, un, ņemot vērā, ka Meroni mantas vērtību nedrīkstēja samazināt, tad tai arī šobrīd vajadzētu būt vērtai ap 300 miljoniem. Tas gan ir maz ticams, ņemot vērā, ka par iespējamo izšķērdēšanu Valsts policija pēc Rīgas apgabaltiesas norādījuma ir uzsākusi kriminālprocesu pret Meroni.

Foto: F64

Komentāri