Piektdien, 22. septembrī, Tiesu administrācija un domnīca „Providus” Tieslietu padomei prezentēja tiesu klientu aptaujas rezultātus. Aptaujas rezultāti liecina, ka tiesu darbs laika posmā no 2022. gada līdz 2023. gadam tiek vērtēts ļoti pozitīvi. Visaugstāk novērtēta tiesu darbinieku attieksme un procesa norise tiesas zālē (4,6 balles no 5).

Atšķirībā no citām sabiedriskās domas aptaujām, kur respondenti izvēlēti izlases kārtā un kuriem pat nav bijusi saskarsme ar tiesu, šī aptauja organizēta tieši mērķauditorijai – tiesu apmeklētājiem, lai noskaidrotu viņu viedokli par tiesu darbu. Aptauju kopumā aizpildīja 991 tiesu klients. Aptauja notika katrā tiesu apgabalā trīs mēnešus, aptverot visas pirmās un otrās instances tiesas Latvijā. Plašāki aptaujas rezultāti pieejami Latvijas tiesu portālā.

Tieslietu padome apstiprināja tiesnešu un tiesu darbinieku mācību programmu 2024. gadam. Tiesnešiem un tiesu darbiniekiem 2024. gadā paredzētas mācības 24 dažādās tiesību nozarēs. Tāpat 2024. gadā tiesnešiem un tiesu darbiniekiem tiks nodrošinātas papildu mācības, kuras finansēs no Tieslietu akadēmijas projekta līdzekļiem. Tās aptvers mācības par vardarbību, pārmaiņu vadību, svešvalodas, informāciju komunikāciju tehnoloģijas utt. Mācību programmu izstrādāja nodibinājums „Latvijas Tiesnešu mācību centrs”, saskaņojot to ar Tiesu administrāciju.

Tieslietu padomes priekšsēdētājs Aigars Strupišs arī informēja Tieslietu padomes locekļus par pieredzes apmaiņas vizīti uz Japānas tiesām. Aigars Strupišs sēdē uzsvēra: „Japānas tiesu sistēmas efektivitātes galvenā atslēga ir juridiskās izglītības kvalitāte un tiesnešu tālākizglītība, kuras nodrošināšana ir valsts stratēģisks uzdevums. Vienlaikus jānorāda, ka tiesneši Japānā stingri ievēro noteiktos procesuālos principus, kas citastarp arī disciplinē lietu dalībniekus.” Vizītē uz Japānas tiesām 2023. gada 15.-19. septembrī devās Tieslietu padomes un Augstākās tiesas priekšsēdētājs Aigars Strupišs, Tieslietu padomes priekšsēdētāja vietniece, Augstākās tiesas Civillietu departamenta senatore Dzintra Balta, Tieslietu padomes loceklis, Administratīvās rajona tiesas Valmieras tiesu nama priekšsēdētājs Guntars Ploriņš, kā arī Tieslietu padomes sekretariāta vadītāja Alla Spale. Tieslietu padomes locekļi apmeklēja Tieslietu mācību un pētniecības institūtu, pirmās un apelācijas instances tiesu Tokijā, kā arī Japānas Augstāko tiesu. Tieslietu padomes locekļi tikās arī ar Latvijas vēstnieku Japānā Zigmāru Zilgalvi.

Komentāri