Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijai nodots Valsts prezidenta Edgara Rinkēviča iesniegtais likumprojekts “Grozījumi Priekšvēlēšanu aģitācijas likumā”, kas paredz priekšvēlēšanu aģitācijas materiālos norādīt, ka to tapšanā izmantots mākslīgais intelekts.

Vēstulē Saeimas Prezidijam Valsts prezidents pauž pārliecību, ka demokrātiskā, tiesiskā valstī nav pieļaujama nepatiesas informācijas izplatīšana priekšvēlēšanu aģitācijas materiālos, jo īpaši tādēļ, ka politisko organizāciju (partiju) komunikācija ar sabiedrību, tostarp politiskā aģitācija, daļēji tiek finansēta no valsts budžeta līdzekļiem. Šo apsvērumu dēļ Valsts prezidents aicina Priekšvēlēšanu aģitācijas likumā uzsvērt, ka priekšvēlēšanu aģitācijā sabiedrībai ir tiesības saņemt ne tikai vispusīgu, bet arī patiesu informāciju.

Vēlētāju tiesības piedalīties godīgās un brīvās vēlēšanās nedrīkst apdraudēt ar mākslīgā intelekta sistēmu izmantošanu. Šādas mākslīgā intelekta sistēmas citur pasaulē jau ir tikušas izmantotas vēlēšanu procesa ietekmēšanai un manipulācijai ar vēlētāju viedokļiem, kā arī dezinformācijas izplatīšanai. Par realitāti ir kļuvis tas, ka mākslīgā intelekta sistēmas var ietekmēt demokrātiju, tiesiskumu un cilvēka pamattiesības. Mākslīgā intelekta sistēmu izmantošana vēlēšanu ietekmēšanai līdz šim ir maz pētīts fenomens pasaules mērogā, kam nav arī visaptveroša tiesiskā regulējuma. Tomēr nenoliedzami pierādījumi norāda uz šādu mākslīgā intelekta sistēmu nelabticīgu izmantošanu vairākās nesen notikušās vēlēšanās, piemēram, Slovākijā, Argentīnā un Polijā.

Ikvienam vēlētajam Latvijā ir tiesības zināt, kas no vēlētājiem pieejamās informācijas patiesībā ir priekšvēlēšanu aģitācijas materiāls. Tikpat būtiski panākt, ka priekšvēlēšanu aģitācija ir pietiekami caurspīdīga un vēlētājs tiktu pienācīgi informēts par gadījumiem, kad priekšvēlēšanu materiālu ir radījusi mākslīgā intelekta sistēma, vai mākslīgā intelekta sistēmas citā veidā tiek izmantotas priekšvēlēšanu aģitācija. Tādējādi tiktu nodrošināts, ka jebkura mijiedarbība starp vēlētāju un politiskās aģitācijas veicēju notiktu, vēlētājam skaidri apzinoties, vai šī saskarsme notiek ar cilvēku vai mākslīgā intelekta sistēmu.

“Piedāvāju regulējumu, atbilstoši kuram priekšvēlēšanu aģitācijas autoram nepārprotami ir jādara zināms vēlētājiem, ka tiek izmantotas mākslīgā intelekta sistēmas neatkarīgi no priekšvēlēšanu aģitācijas formas. Tāpat saredzu nepieciešamību piešķirt Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojam tiesības pieņemt lēmumu par aizliegumu veikt turpmāko priekšvēlēšanu aģitāciju, ja priekšvēlēšanu aģitācijas periodā vai priekšvēlēšanu aģitācijas materiālu izvietošanas aizlieguma laikā tiek konstatēta nenorādīta mākslīgā intelekta sistēmu vai tajās radītu aģitācijas materiālu izmantošana priekšvēlēšanu aģitācijā,” rakstīts Valsts prezidenta vēstulē Saeimas Prezidijam.

Foto: Valsts kanceleja

Komentāri