Šā gada jūlijā Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācija (OECD) publiskojusi pētījumu par 30 OECD dalībvalstu iedzīvotāju uzticēšanos valsts iestādēm. Pētījums liecina, ka 2023. gadā Latvijas iedzīvotāju uzticēšanās tiesām un tiesu sistēmai ir pieaugusi līdz 48 %. Tas ir vēsturiski augstākais rādītājs kopš Latvijas neatkarības atjaunošanas.

“Pēdējos gados veiktie pasākumi tiesu sistēmas stiprināšanai un attīstīšanai, jaunu atlases procedūru ieviešana, spriedumu vadlīniju apstiprināšana un stingrāka termiņu kontrole ir devusi rezultātus, un rezultātu cilvēki jūt. Tas nozīmē, ka stratēģiski esam uz pareizā ceļa,” norāda Tieslietu padomes un Augstākās tiesas priekšsēdētājs Aigars Strupišs.

Kopš 2021. gada Latvijas sabiedrības uzticēšanās tiesai un tiesu sistēmai ir pieaugusi no 43 % uz 48 %. Nedaudz vairāk Latvijas iedzīvotāji uzticas tikai citiem cilvēkiem – 60 % un policijai – 52 %. Aptuveni 40 % Latvijas iedzīvotāji uzticas starptautiskām organizācijām un pašvaldībām, kā arī valsts civildienestam un medijiem.

OECD pētījumā plašāk tiek aplūkota arī Latvijas un citu OECD dalībvalstu iedzīvotāju uzticēšanās valdībai. 2023. gadā 29 % Latvijas iedzīvotāju norādīja uz augstu vai vidēji augstu uzticēšanos valdībai, kas ir zemāk par vidējo OECD radītāju – 39 %. Vismazāk Latvijas iedzīvotāju uzticas likumdevējam – 25 % un politiskajām partijām – 13%. Vienlaikus ir vērojama pozitīva tendence sabiedrības uzticēšanās pieaugumam politikas veidotājiem un medijiem.

Šis ir otrais publiskotais OECD pētījums par sabiedrības uzticēšanos valsts iestādēm un to attīstību kopš 2021. gada. Plašāk ar 2024. gada OECD pētījumu par Latvijas sabiedrības uzticēšanos valsts iestādēm var iepazīties OECD mājaslapā.

Komentāri