Ceturtdien, 18. janvārī tiešsaistē norisinājās DARBA TIESĪBAS 2024, kurā eksperti informēja par aktualitātēm saistībā ar darba tiesību jautājumiem, tai skaitā par likumdošanu, izaicinājumiem, sakārtotas vides un darbinieku labbūtības nozīmi, kā arī darba vides riska faktoriem u.tml. Konferenci noslēdza zvērināts advokāts Aldis Alliks, kas dalījās ar ieteikumiem komersantiem darba strīdu “prevencijai” un risināšanai”.

Kā norādīja A. Alliks, starp darba devējiem un darba ņēmējiem pretrunas būs vienmēr, kas nozīmē, ka darba devējiem grozījumiem Darba likumā jāpievērš īpaša vērība.

“Darba devējiem jebkurš sīkums, ko viņi ir ignorējuši Darba likumā, var atspēlēties tādos gadījumos, kad darbinieka atlaišanai iemesls ir pamatots, jo viss, kas nav uzrakstīts [līgumā], būtībā neeksistē,” piebilda advokāts.

“Ja ir strīds un lieta ir nonākusi tiesā, tad tiesa skatīsies, kā ko var ielasīt. Skaidrs, ka darba devējam jārēķinās, ka sociāli aizsargājamais šajā gadījumā ir darbinieks, nevis darba devējs. Ja darba līgumā un koplīgumā nebūs kaut kas atrodams rakstveidā, tad šī interpretācija būs par labu darbiniekam,” norādīja A. Alliks.

Konferencē piedalījās arī LBAS jurists, konsultants darba tiesisko attiecību jautājumos Kaspars Rācenājs, kas savukārt plašāk iepazīstināja ar jaunākajiem LR Augstākās tiesas Senāta spriedumi darba tiesībās, kas jāzina par Darba likuma piemērošanu.

DARBA TIESĪBAS 2024 piedalījās arī Latvijas Brīvo arodbiedrību savienība, Eiropas tiesību un politikas dokumentu eksperte, Eiropas Semestra koordinatore Nataļja Preisa, Latvijas Sakaru darbinieku arodbiedrības PRO prezidente, Vidzemes Augstskolas docente Irēna Liepiņa, SIA “E-sabiedrības risinājumi”, viens no vadošajiem personas datu aizsardzības speciālistiem Latvijā Māris Ruķers, SORAINEN darba tiesību prakses grupas vadītājs, zvērināts advokāts Andis Burkevics, “Ellex Kļaviņš” asociētā partnere, zvērināta advokāte Irina Rozenšteina, “Protectum Data” vadītājs, sertificēts personas datu aizsardzības speciālists Ivo Krievs un “KPMG Law” jurists, darba un imigrāciju tiesību speciālists Antons Zagdajs.

Publicitātes materiāls

Komentāri