Tieslietu ministrijai ir palielinājusies ietekme uz tiesu procesiem, žurnālistiem sacīja Ventspils pilsētas domes priekšsēdētājs Aivars Lembergs.

Komentējot Augstākās tiesas priekšsēdētāja Ivara Bičkoviča sacīto, ka Tieslietu ministrijai ir pārlieku liela ietekme uz tiesu sistēmu Latvijā, Lembergs norādīja, ka pilnībā piekrīt bijušajam Augstākās tiesas priekšsēdētājam.

“Es to arī jūtu tiesvedībā, kurā esmu ierauts jau divpadsmit gadus. Kopš Bordāns ir kļuvis par tieslietu ministru, ļoti jūtama ir Tieslietu ministrijas un ministra ietekme uz tiesas darbu,” sacīja Lembergs.

Kā piemēru viņš minēja Tieslietu padomi, kur ir divi izpildvaras pārstāvji, divi politiķi, tostarp tieslietu ministrs Jānis Bordāns un smagā noziegumā apsūdzētais Saeimas Juridiskās komisijas vadītājs Juris Jurašs. “Viņi abi nāk no vienas partijas, un tikai šai partijai ir konkrētas balsstiesības un ietekme uz Tieslietu padomi,” uzsvēra politiķis.

“Esot tieši klāt, jūs varat ietekmēt arī pārējos balsotājus, tai skaitā pačukstot, ka kāds no viņiem neuztaisīs karjeru, vai Bordāns pienāks un pateiks, ka viņš nesaprot pareizi balsot, un cilvēks domās, vai grib kļūt par apgabaltiesnesi – tāda tā lieta,” skaidroja politiķis.

“Jurašs balsoja, kas būs ģenerālprokurors un kas būs Augstākās tiesas priekšsēdētājs, bet pats viņš ir smagā noziegumā apsūdzēts un tiesājama persona, līdz ar to viņš nonāks līdz Augstākajai tiesai, un viņš lemj, kas būs Augstākās tiesas priekšsēdētājs. Tas ir pilnīgs absurds. Skaidrs, ka ne tieslietu ministrs, ne Juridiskās komisijas vadītājs tādā padomē nedrīkst būt,” uzsvēra Lembergs.

Foto: F64

Komentāri