Mūsdienu pasaule nav iedomājama bez likumiem. Likumi palīdz uzturēt normas, kas nodrošina kārtību un stabilitāti sabiedrībā. Likumi kalpo kā vadlīnijas cilvēku rīcībai, palīdzot novērst konfliktus un veicinot sadarbību. Tie kontrolē valstis, organizācijas un dažādus uzņēmumus, kā veikalus un online spēļu vietnes https://www.laimz.lv/casino. Tomēr citviet pasaulē pastāv likumi, kas daudziem varētu šķist interesanti un pat dīvaini. Šajā rakstā aplūkosim dažus no neparastākajiem likumiem, kas pastāv mūsdienās.

1. Aizliegta košļājamā gumija Singapūrā

Singapūra var lepoties ar unikālu likumu, kas var likt košļājamās gumijas lietotājiem lauzīt galvu. Kopš 1992. gada Singapūrā ir aizliegts pārdot un importēt košļājamo gumiju, izņēmums ir tikai ārstnieciskās košļājamās gumijas. Šī stingrā regulējuma mērķis ir saglabāt pilsētas-valsts mirdzošo tīrību. Izmestās košļājamās gumijas ir grūti noņemt no tādām vietām kā ietves un soliņi.

2. Teksasa un matraču marķēšana

Teksasa nopietni izturas pret matraču higiēnu. Saskaņā ar likumu visiem Teksasā pārdotajiem jaunajiem matračiem jābūt ar piestiprinātu birku, kurā norādīts, ka tie ir dezinficēti. Šī likuma pamatā ir patiesas bažas par veselību, kas saistītas ar putekļu ērcītēm un alerģijām.

3. Meksika un riteņbraucēji

Lai novērstu nelaimes gadījumus, Meksikā ir aizliegts braukt ar riteni, neturot kājas uz pedāļiem. Šis likums, kas pieņemts 19. gadsimta beigās pēc velosipēdista un ratiņu sadursmes, var šķist novecojis. Tomēr atšķirībā no dažiem neparastiem likumiem tam ir zināma loģika – pastāvīga kontakta uzturēšana ar pedāļiem patiešām var palīdzēt saglabāt līdzsvaru un reakcijas laiku.

4. Baltimora un lava kino teātrī

Ticiet vai nē, bet Baltimorā ir spēkā likums, kas ir tikpat dīvains, cik tas izklausās – cilvēki uz kino nedrīkst ņemt līdzi lauvu. Šīs likums, visticamāk, radies kāda konkrēta incidenta vai humoristiska mēģinājuma dēļ. Lai gan naudas sods, pārkāpjot šo likumu ir niecīgs, vien 20 dolāri, labāk lauvu uz kino teātri līdzi neņemat. Labāk nākamajā kino vakarā Baltimorā pieturieties pie klasiskā popkorna un kāda atsvaidzinoša dzēriena.

5. Dānija un interesanti bērnu vārdi

Aizmirstiet par to, ka savu bērnu Dānijā varētu nosaukt par Mēness Staru vai XxZiemaxX. Dānijā pastāv stingri likumi attiecībā uz jaundzimušo vārdiem. Vecākiem ir tikai nedaudz vairāk nekā 7000 iepriekš apstiprinātu vārdu, no kuriem izvēlēties, tāpēc vecākiem ir jāizvēlas kaut kas, kas tiek uzskatīts par normālu. Tomēr, ja vēlaties kaut ko oriģinālu, Jums būs vajadzīga baznīcas un valsts amatpersonu atļauja. Šīs sistēmas mērķis ir pasargāt bērnus no citu bērnu ņirgāšanās nākotnē.

6. Svilpošana Kanādā

Ticiet vai nē, bet Kanādā ne vienmēr varēja bezrūpīgi svilpot. Savulaik mazā Petrolijas pilsētiņā Ontārio provincē bija spēkā likums, kas aizliedza svilpt jebkurā laikā! Šis neparastais likums, kura mērķis bija ierobežot troksni, pat ierobežoja dziedāšanu un kliegšanu. Par laimi, mūzikas mīļotājiem un laimīgajiem svilpauniekiem šis likums 2009. gadā tika atcelts. Tāpēc varat būt droši, ka, dziedot melodiju vai jautri svilpojot, lielākajā daļā Kanādas Jums neradīsies nepatikšanas.

7. Augstpapēžu kurpes Grieķijā

Vai vēlaties doties ceļojumā uz saulaino Grieķiju un kājās uzvilkt apburošas augstpapēžu kurpes? Padomājiet divreiz! Kopš 2009. gada Grieķijā ir aizliegts vilkt augstpapēžu kurpes, apmeklējot tādās vēsturiskās vietās kā Atēnu Akropole. Šo eleganto kurpju smailie papēži var sabojāt senos akmeņus. Tūkstošiem tūristu, kas katru gadu apmeklē šos dārgumus, var radīt ievērojamus bojājumus, tāpēc, lai iepazītu Grieķijas bagāto pagātni, vislabāk izvēlēties ērtas sandales vai čības.

Mediju materiāls

Komentāri