2019.gada 14.augustā Finanšu un ekonomisko noziegumu izmeklēšanas prokuratūras prokurore noslēgusi vienošanos par sodu ar apsūdzēto par blakustiesību pārkāpumu lielā apmērā.

Saskaņā ar vienošanās protokolu pirmstiesas izmeklēšanā precīzi nenoskaidrotā laikā, vietā un veidā apsūdzētā persona savā valdījumā ieguva televīzijas uztvērējus, kas bez Latvijas Republikas Autortiesību likuma 47.panta desmitajā daļā un 40.panta pirmajā daļā noteiktās blakustiesību subjektu atļaujas nodrošināja pieeju ne mazāk kā 163 televīzijas kanāliem, tostarp televīzijas kanālu “LNT”, “Kanāls 2”, “TV5”, “TV3”, “TV6”, “3+”, “CTC Baltic”, “Disney channel”, “NTV Mir Baltic”, “Ren TV (Baltic version)”, “Pirmais Baltijas Kanāls Latvija”, kā arī citu kanālu raidījumiem.

Turpinot realizēt savu noziedzīgo nolūku, kas vērsts uz raidījumu publiskošanu, apsūdzētais, būdams vairāku uzņēmumu valdes loceklis, saimnieciskās darbības faktiskais vadītājs un ārzemju uzņēmuma saimnieciskās darbības Latvijā faktiskais veicējs, nesaņemot Latvijas Republikas Autortiesību likuma 47.panta desmitajā daļā un 40.panta pirmajā daļā noteikto blakustiesību subjektu atļauju, apzināti interneta vides vietnēs piedāvāja personām televīzijas kanālu raidījumu retranslēšanas pakalpojuma sniegšanu. Televīzijas kanālu raidījumu retranslēšanas pakalpojumi tika piedāvāti arī ar telemārketinga starpniecību, uzrunājot potenciālos klientus telefoniski.

Tādejādi, apsūdzētais mantkārīgā nolūkā, būdams atbildīgā amatpersona, nesaņemot blakustiesību subjektu atļauju un Nacionālās elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes retranslācijas atļauju, kā arī nepaziņojot Nacionālajai elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomei par to, ka viņš vai viņa kontrolē esošie uzņēmumi vēlas būt elektroniskā plašsaziņas līdzekļa pakalpojuma sniedzējs, vairāk nekā divus gadus, publiskojot blakustiesību objektus – televīzijas kanālu “LNT”, “Kanāls 2”, “TV5”, “TV3”, “TV6”, “3+”, “CTC Baltic”, “Disney channel”, “programma Disney XD”, “Disney Junior”, “First Baltic Music Channel”, “NTV Mir Baltic”, “Ren TV (Baltic version)”, “Pirmais Baltijas Kanāls Latvija” raidījumus, tādejādi izdarot blakustiesību pārkāpumu, nodarīja zaudējumus blakustiesību subjektiem 68146,00 EUR apmērā, kas sasniedz likumā noteikto lielu apmēru.

Ar savām darbībām apsūdzētais izdarīja noziedzīgu nodarījumu, kas paredzēts Krimināllikuma 148. panta trešajā daļā. Vīrietis atzīst savu vainu noziedzīgā nodarījuma izdarīšanā, viņš ir piekritis nodarītā kaitējuma apmēram – 68146,00 EUR, kā arī apņemās to atlīdzināt pilnā apmērā.

Izmeklēšanu šajā lietā veica un lietu kriminālvajāšanas uzsākšanai nosūtīja Valsts policijas Galvēnās Kriminālpolicijas pārvaldes Ekonomisko noziegumu izmeklēšanas pārvalde.

Komentāri