Ja pasaulē nepastāvētu likumi, tajā valdītu haoss. Likumi nodrošina kārtību un stabilitāti, tie aizsargā cilvēci un veicina taisnīgu uzņēmumu, organizāciju un pat spēļu namu, kā Klondaika, darbību. Lai gan likumi ir paredzēti, lai nodrošinātu taisnīgumu un kārtību, cilvēki dažreiz mēdz tos izmantot savā labā visdīvainākajos veidos. Piesprādzējieties, jo šajā rakstā mēs dosimies uz tiesas zāles trakāko stūri – mēs aplūkosim visu laiku dīvainākās tiesas prāvas.

1. Nozagtās sviestmaizes gadījums

Kāds ieslodzītais no Pensilvānijas 2005. gadā iesniedza prasību tiesā pret cietuma ēdnīcu par to, ka viņam tika pasniegta sviestmaize, kurā, iespējams, nebija atbilstoša gaļas daudzuma. Par emocionālo diskomfortu un Astotā grozījuma tiesību pārkāpumu ieslodzītaos pieprasīja 250 000 ASV dolāru kompensāciju. Lai gan lieta galu galā tika noraidīta, tā parādīja, cik tālu cilvēki ir gatavi iet, lai saņemtu kompensāciju par šķietamu netaisnību.

2. Strīds par karstu kafiju

1994. gadā 79 gadus veca sieviete Stella Liebeka iesūdzēja tiesā ātrās ēdināšanas gigantu “McDonald’s” pēc tam, kad guva trešās pakāpes apdegumus no karstas kafijas tases.

Apdeguma dēļ sievietei nācās veikt ādas transplantāciju un divus gadus ārstēties. Liebeka piedāvāja “McDonald’s” vienoties par 20 000 ASV dolāru kompensāciju, lai segtu ārstēšanas izmaksas un zaudētos ienākumus, bet “McDonald’s” piedāvāja vien 800 ASV dolārus., tādēļ lieta nonāca tiesā. Pēc nedēļu ilgas tiesas sēdes žūrija atzina “McDonald’s” par 80% vainīgu Liebekas kundzes savainojumos un piesprieda viņai 200 000 ASV dolāru kompensāciju un 2,7 miljonus ASV dolāru morālo zaudējumu atlīdzību. Tiesnesis vēlāk samazināja soda naudas atlīdzību līdz 480 000 ASV dolāriem, un puses noslēdza ārpustiesas vienošanos par neizpaužamu summu. Šajā tiesas prāvā tika pierādīts, ka ātrās ēdināšanas giganta “McDonald’s” kafija tajā laikā bija bīstami karsta (82,2-87,8°C) un tā varēja izraisīt nopietnākus apdegumus nekā kafija, ko pasniedza citur.

3. Džastins Bībers un deju skolotāja

2012. gadā deju pasniedzēja Stacey Betts no Oregonas iesūdzēja tiesā popzvaigzni Džastinu Bīberu un viņa ierakstu kompāniju. Viņas prasībā tika apgalvots, ka pastāvīgu dzirdes zudumu viņai radījis pārmērīgs trokšņa līmenis Bībera koncertā, kuru viņa apmeklēja pirms diviem gadiem. Prasībā īpaši tika norādīts uz koncerta skatuves konstrukciju, kurā bija iekļauts rekvizīts, kas ļāva Bīberam pārvietoties tieši virs skatītājiem, kas esot pastiprinājis pūļa kliedzienus un radījis kaitīgu skaņas līmeni. Kundze pieprasīja ievērojamu summu – 9 miljonus ASV dolāru – kā kompensāciju par viņas “sāpēm un ciešanām”.

Šī summa izraisīja juridisko ekspertu neizpratni, ņemot vērā attālumu, kādā viņa, visticamāk, atradās no skatuves, un to, ka nav dokumentēti pierādītu dzirdes bojājumu, kas būtu tieši saistīti ar vienu koncerta pieredzi. Lai gan dažiem koncertu apmeklētājiem pēc skaļiem pasākumiem var rasties īslaicīgs troksnis ausīs, pastāvīgs dzirdes zudums parasti rodas, ilgstoši un atkārtoti pakļaujoties pārmērīgam troksnim. Neraugoties uz šķietami pārspīlētajiem apgalvojumiem, prasība tika izskatīta. Tomēr galu galā tā izrādījās neveiksmīga. Juridiskie eksperti uzskata, ka Bībera komanda, visticamāk, apgalvoja, ka koncertā tika ievēroti noteiktie drošības noteikumi attiecībā uz skaņas līmeni.

Mediju materiāls

Komentāri